Gå direkt till textinnehållet

Hon ska lära oss bevaka flyktingar

Maria Sköld har en karriär som reporter på bland annat GP bakom sig. Nu ska hon lära journalister att bättre bevaka flyktingkrisen med hjälp av en onlinekurs hos Fojo. 

Flyktingfrågan dominerar både medier och den allmänna debatten just nu. Och det är inte helt lätt att bevaka de här frågorna eftersom det ofta handlar om krånglig internationell juridik och beslutsprocesser som de flesta reportrar sällan kommer i kontakt med.

Vem är egentligen flykting? Har EU några gemensamma regler för hur man ska ta hand om dem? Hur hittar jag statistik? Det är bara några av frågorna som man ställs inför som reporter.  

Maria Sköld har arbetat många år med att bevaka både inrikespolitik och flyktingfrågor. När hon följt mediernas arbete den senaste tiden har hon också noterat att bevakningen görs ganska annorlunda idag.
Då kom också idén till kursen.

Annons Annons
– Jag har stor respekt för att det här är svårt att bevaka. Förut var det heller ingen stor fråga, det var ett specialområde som de flesta sällan kom i kontakt med. Men i dag dominerar flyktingfrågan medierna så att de flesta reportrar kommer i kontakt med den. Samtidigt är det ett område som väcker starka känslor och där det förekommer många rykten.
– Dessutom är det många typer av lagstiftning att känna till. Politiker får sällan frågor om det, säger Maria Sköld.
 
Kan du ge några exempel?
– Exempelvis tror många att EU inte har någon gemensam flyktingpolitik, men det har man sedan flera år tillbaka. Problemet är bara att den inte funkar för att länderna inte gör det de ska. Jag tycker att politiker ofta kommer undan ganska lätt kring det i intervjuer.
 
Som journalist tycker inte Maria Sköld att man ska skämmas för att man tycker att det här är svårt. Även jurister tycker det är krångligt att hänga med i rättsläget, menar hon.
 
– Det beror på att asylrätten inte bara påverkas av nationella lagar och internationella konventioner utan också av olika rättsfall i till exempel Europadomstolen. Däremot behöver journalister förstå hur systemet fungerar och var man kan hitta information. Förhoppningsvis kan kursen hjälpa till med det.

I onlinekursen som heter Så bevakar du flyktingar kan man dels göra hela kursen, steg för steg. Men också gå in specifikt och leta svar på speciella frågor.

– Man kan kolla på precis de delar man är intresserad av. Kursen är uppställd utifrån olika frågor, allt ifrån vad är en flykting? Till vad är människosmuggling? Tanken är att den ska vara för alla, säger Maria Sköld.

Fler avsnitt
Fler videos