Helin: SVT ska sluta markera i efterhand

13 september, 2018

SVT ska sluta med efterhandsmarkeringar mot uttalanden som kan strida mot demokratiparagrafen i radio- och TV-lagen. Det skriver programdirektören Jan Helin idag.

SVTs avståndstagande mot Jimmie Åkessons uttalande om invandrare i fredagens partiledardebatt har kritiserats och väckt en debatt om demokratiparagrafen och även Granskningsnämnden. I Journalistens TV-intervju igår stod SVTs nyhetsdivisionschef Anne Lagercrantz fast vid att det var ett uttalande som behövde bemötas, men menade att det borde ha gjorts på ett annat sätt.

– Till exempel genom att ställa en direkt fråga till Jimmie Åkesson: vad menar du?

Idag skriver SVTs programdirektör Jan Helin i ett långt debattinlägg på DN Kultur att demokratisparagrafen ”kommit till i ett syfte som äger mer relevans än på länge” men att SVT behöver uppdatera sin förståelse och tillämpning av den. Det får vara slut med markeringar i efterhand som den i fredags, slår Jan Helin fast:

Jag tror det är hög tid att lita till journalistikens förmåga istället för till meddelanden.

Framåt ska vi nu arbeta för att avskaffa den typ av markeringar vi gjorde i samband med partiledardebatten. Vi bör i stället säkra vår förpliktelse inför demokratiparagrafen genom ett vaket och öppet kritiskt ifrågasättande när den här typen av uttalanden dyker upp.

Hur journalistiken konkret behöver förändras blir nu ett arbete för SVTs redaktionella ledningar, skriver Helin.

Journalisten har sökt Jan Helin.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies