Här är SRs nya utrikeskorrespondenter

21 april, 2016

FOTO: Mattias Ahlm/SR Margareta Svensson blir Sveriges Radios nya korrespondent i Sydeuropa med stationering i Paris. Johan-Mathias Sommarström kommer att bevaka Turkiet och Mellanöstern, stationering i Istanbul.

I bevakningsområdet som Sydeuropakorrespondent ingår i första hand Frankrike, Italien, Spanien och Portugal men även rapportering från Nordafrika.

”Frankrike är en av världens största ekonomier och Italien ser ut att gå mot mer stabila regeringar. Men under senare tid har terrorism och migrationsfrågor, av naturliga skäl, dominerat rapporteringen från de här länderna. Jag hoppas kunna förmedla en variation av bilder och röster om det som händer och hur människor lever i de länder som jag ska bevaka framöver och jag ser mycket fram emot att få göra det,” säger Margareta Svensson i ett pressmeddelande.

Johan-Mathias Sommarström har under flera år bevakat Mellanöstern och händelserna kring det som kallades ”den arabiska våren” och vikarierat som korrespondent flertalet gånger.

”Sällan har händelseutvecklingen i Mellanöstern påverkat Europa och omvärlden så mycket som den gör nu. Det är viktigare än någonsin att vi fortsätter att vara på plats för att visa både vardagen och skeenden för människor i regionen”, säger Johan-Mathias Sommarström.

Margareta Svensson och Johan-Mathias Sommarström tillträder de nya tjänsterna den 1 september. Nuvarande korrespondenter i Sydeuropa respektive Mellanöstern, Beatrice Janzon och Katja Magnusson, börjar då som utrikesreportrar på Ekot i Stockholm.

Margareta Svensson var Afrikakorrespondent 2007-2010 och utsänd reporter under ebolaepidemin i Liberia och har rapporterat från bland annat Frankrike, Finland och Polen. Senast har hon jobbat som reporter på Ekot samt reporter och producent på Ekots fördjupande program Studio Ett och Godmorgon, världen! Tidigare har hon varit reporter och producent på Kulturredaktionen, på P4 Västerbotten, P4 Västernorrland och P4 Sörmland.

Johan-Mathias Sommarström började på den lokala P4-sporten i Dalarna 1989, har sedan dess jobbat på flera lokala P4-kanaler, bland andra Gävleborg och Stockholm, innan han kom till Ekot år 2000. Johan-Mathias Sommarström har under flera år bevakat Mellanöstern och händelserna kring den arabiska våren, vikarierat som korrespondent i Mellanöstern flertalet gånger men även i London. Han bevakade revolutionen i Tunisien på plats, liksom krigen i Libyen, Syrien, Gaza och terrorgruppen IS avancemang i norra Irak. Han tog bilden på pojken som ville bli journalist i hemmagjord skyddsväst gjord av sopsäckar under Gazakriget 2014.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies