Gå direkt till textinnehållet

”Hade jag sett inbjudningslistan hade jag tackat nej”

Instagrambilder på SVTs nyhetsankare Lisbeth Åkerman på samma middag som bland andra C-ledaren Annie Lööf har väckt reaktioner. ”Det var en stor middag, och jag visste inte vilka andra som skulle komma”, kommenterar Åkerman.

Författaren Katarina Wennstam bjöd i helgen in ett antal kvinnor till en tillställning. Bilder från middagen har delats på Instagram. Bland gästerna fanns förra S-ledaren Mona Sahlin och Centerpartiets Annie Lööf, samt SVTs nyhetsankare Lisbeth Åkerman och programledaren Carina Bergfeldt.

Åkermans närvaro har väckt reaktioner, bland annat ifrågasätts Åkermans opartiskhet. Charlotta Friborg är ansvarig utgivare på SVT Nyheter:

Finns det några problem med att ett Rapport-nyhetsankare syns på bild från samma ganska lilla sammankomst som en partiledare hon kan behöva fråga ut nästa vecka?
– Jag förväntar mig av medarbetare att alla agerar på ett sätt som gör att deras oberoende och opartiskhet inte kan ifrågasättas. Jag har fullt förtroende för Lisbeth Åkermans förmåga att hantera det förtroendet. Hon har blivit bjuden på någon slags sammankomst av en gammal, privat vän, som hon har gått på. Att hon hanterar sin yrkesroll, det har jag totalt förtroende för, säger Charlotta Friborg.

Annons Annons

Även om du har fullt förtroende för henne, finns det något problem med hur det kan framstå i sociala medier? Finns det en risk för att förtroendet för public service tar skada?
– Hur vi agerar i sociala medier är viktigt, även där har jag fullt förtroende för vår programledare i detta.

Du ser inte att public service kan skadas genom bilderna?
– Nej.

Generellt, kan public service-journalister vara på samma middagar som ledande politiker?
– De generella reglerna är att var och en förväntas agera på ett sätt som gör att ens opartiskhet och oberoende inte kan ifrågasättas. Det är en grundbult som var och en måste reflektera över, hur man gör och vad man gör.

Då blir det en tolkningsfråga för den enskilde. Har ni inga vägledande konkreta regler?
– Det finns massor av sätt att vägleda, både i medarbetarpolicy och i samtal med ledande chef hos oss.

Men att gå på middag med ledande politiker, det är okej, som generell regel?
– Jag tror så här, att hade vår programledare i det här fallet känt till hela inbjudningslistan så kanske utfallet hade sett annorlunda ut. Att iakttaga en viss försiktighet i kontakt med politiska makthavare som vi bevakar är självklart tillrådligt.

Men vad försiktighet är, det är en bedömningsfråga från fall till fall?
– Ja. Man får använda sin klokskap, sitt goda omdöme.

Lisbeth Åkerman skriver till Journalisten att hon under sina 27 år som journalist vinnlagt sig om att inte umgås privat med personer som har makt eller inflytande över samhällsfrågor och att hon alltid håller en rågång till politiker:

”I det här fallet blev jag inbjuden till en god vän sedan många år. Det var en stor middag, och jag visste inte vilka andra som skulle komma. Hade jag vetat det hade jag tackat nej. När jag väl är där och det visar sig att en partiledare och en tidigare partiledare var på middagen valde jag att konversera artigt med dem. Det sitter självklart i ryggmärgen på mig att inte prata med en makthavare om något som kan påverka min trovärdighet som journalist och programledare. Samtliga politiska reportrar pratar då och då också lite allmänt, artigt med dem de rapporterar om och det klarar de bra, utan att misstänkliggöras. Därefter valde jag att på festen umgås med personer som varken är politiker eller makthavare, ha trevligt med dem, och prata om helt privata saker.”

Fler avsnitt
Fler videos