GT spekulerade om svartsjukedrama

20 december, 2017

PON-beslut Pressens opinionsnämnd klandrar GT/Expressen för en artikel om ett svartsjukedrama i gängvåldets Göteborg.

I publiceringen i mars 2017 skrev GT/Expressen om den blodiga skjutningen på Vårväderstorget i mars 2015. Enligt tidningen var dådet, som tog flera liv, klimax på en konflikt som hade börjat med ett svartsjukedrama där vännen till en gängledare inlett en relation med flickvännen till en rivaliserande gängledare.

Den nu mördade gängledare som ska ha blivit försmådd vid svartsjukedramat namn- och bildpublicerades. Hans flickvän, tillika mamma till hans barn, anmälde publiceringen till PO och menade att hon och sonen mått mycket dåligt av publiceringen.

Allmänhetens pressombudsman konstaterar att skjutningen vid Vårväderstorget har ett betydande allmänintresse. PO anser också att GT haft ”viss fog” för uppgiften att gängledaren varit inblandad i en svartsjukekonflikt. Däremot är beläggen ”betydligt svagare” för att denna konflikt ledde fram till mordet på den rivaliserade gängledarens vän och senare till morden på Vårväderstorget, enligt PO. Den teorin bör snarare betraktas som en spekulation, menar PO, och därför innebära större förståelse. 

PO konstaterar att GT/Expressen valt att publicera namn och bild på gängledaren trots att länken mellan svartsjukedramat 2010 och morden 2015 är svag, och gängledaren dog redan 2014. Vid en samlad bedömning kan inte gängledarens roll i sammanhanget ha varit sådan att namn- och bildpubliceringen varit oundgänglig för förståelsen av vad som hänt, anser PO.

PON instämmer i POs bedömning och klandrar tidningen för den publicitetsskada som anmälaren och hennes son lidit.

Taggar: Expressen
PON-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies