Gotlands Media vill
skrota fotograferna

27 januari, 2016

Inga fotografer kommer att finnas kvar på Gotlands Tidningar och Gotlands Allehanda om företagsledningen får som den vill. Även redaktionscheferna plockas bort.
 

I november kallade Gotlands Media AB, som äger de två tidningarna och den gemensamma sajten Helagotland.se, till förhandling om omfattande organisationsförändringar. Företaget vill flytta resurser från papperstidningarna till webben, men ge ut samma tidningar som i dag.

– Alla i mediebranschen tittar just nu på hur man kan organisera sig och hitta vägen framåt på en marknad där intäkterna sjunker. På Gotlands Media tittar vi på hur vi kan utveckla vår organisation i linje med hur medievanorna förändras, säger VD Carin Sjöberg

– Vi är inte färdiga i det arbetet ännu men i stora drag kommer vi att stärka upp webben och samtidigt fortsätta utveckla våra printredaktioner. GA har grävt och granskat under hösten, det kommer vi att fortsätta med.

Journalistklubbens ordförande Petra Jonsson uttrycker det annorlunda:

– Hela organisationsförslaget är en satsning på webben, och det är GAs och GTs redaktioner som får betala webbkalaset. Vi är oroliga för hur det kommer att tas emot av tidningsläsarna, för det kommer att märkas när man satsar på webben och tar från papperet.

Hon ifrågasätter hur ledningen kan prata om en utveckling av papperstidningarna när man samtidigt helt vill ta bort fotograferna från redaktionerna. Enligt förslaget ska dagens tre fotograftjänster som delas av de två tidningarna ersättas av två multitjänster, placerade på webbredaktionen.

– – Man kan inte säga att man utvecklar papperet när man tar bort en hel yrkeskår, fotograferna. Det skulle ju innebära att de per definition hittills förstört produkten. Där är vi verkligen inte överens, säger Petra Jonsson.

Carin Sjöberg framhåller att frilansfotografer ska stärka upp när det behövs, framför allt på sporten.

Enligt ledningens förslag försvinner också de båda redaktionscheferna på tidningarna. I stället ska utgivaransvar och visst personellt ansvar läggas på nyhetscheferna. Samtidigt inrättas en ny gemensam tjänst som printchef. Dagens två planerare för tidningarna blir en.

MBL-förhandlingarna fortsätter i morgon, torsdag.

Taggar: Gotlands Media

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies