Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
5 oktober, 2023
Samtal med Klockan 13 idag satt litteraturkritikern Sara Abdollahi Lekta ensam vid ett kafébord och ropade ”Äntligen!”.
– Folk runt omkring undrade vad som hänt. ”Jon Fosse har fått Nobelpriset!”
För några dagar sedan delade Sara Abdollahi Lekta som många andra med sig av sina favoriter inför årets Nobelpris i litteratur. Hon skrev på Facebook:
Jon Fosse
Jon Fosse
Jon Fosse
Varför är han så bra?
– Han har skrivit essäistik som är underbar, och enastående pjäser. Hans fantastiska Septologin är en sjudelad svit. Det är tjocka böcker, men varenda ord eller mening betyder något. Idag skriver många tjocka böcker som inte håller – det här håller hela vägen.
– Det som också är fint är att i en tid då vi har författare som Michel Houellebecq som gaggar och är mer cynisk, visar Fosse ljuset i mörkret. Han är konverterad katolik, det märks i böckerna. Man behöver inte vara troende för att fastna i böckerna, man dras med, det är så meditativt. Det är musikaliskt. Jag tror han har varit rockmusiker förut, det märks.
Kan journalister lära sig något av honom?
– Kanske att ta ansvar för språket. Språket är med och formar världen, det vi säger och skriver betyder något. Han visar omsorgen om språket. Vi behöver ta framför allt det estetiska ansvaret.
Nobelbevakningen är intensiv med årliga förhandsspekulationer. Vad tycker du om den?
– Det vore kul om kritiker också kunde ta sin uppgift att vara kritiska på allvar och också lyfta fram författare som inte borde tilldelas priset, och varför.
Hon gjorde själv en sådan anti-lista på Facebook i veckan, där bland andra Karl Ove Knausgård kvalade in.
– Då hamnar man inte i slentriannamnen som alla säger: Joyce Carol Oates, Margaret Atwood – varför? Det är kanske viktiga författarskap, men hur är de intressanta estetiskt? Hur är formen, hur är språket?
Kan det finnas något problematiskt i att som kritiker ha väldigt tydliga favoriter, som du med Jon Fosse?
– Inte så länge man behåller lite distans till författaren. Man måste recensera bok för bok, annars är det risk för att man upphöjer en författare och verken hamnar i bakgrunden.
Sara Abdollahi Lekta intervjuade Jon Fosse för sajten Site i våras. Här går det att se samtalet.
FOTO: Hanna Lundquist
22 november, 2023 |
Vesna Prekopic har på några år gått från relativt okänd frilansande ledarskribent till fast krönikör i DN Kultur, bokkontrakt och panelist i tv och poddar. ”Jag har inte kompromissat med något”, säger hon.
17 november, 2023 |
Idag öppnar SVT sin 49e redaktion, i Eksjö. Ebba Öberg blir ensam reporter på plats, men är inte orolig för att känna sig isolerad. ”Det ska bli skönt att få ett eget krypin.”
FOTO: Moa Karlberg
1 november, 2023 |
Genom att förvalta det som finns men inte ha för stor respekt för historien och förnya med varsamhet ska tidningen Vis tillträdande chefredaktör Markus Wilhelmson leda tidningen in i framtiden. ”Magasinet är ryggraden inom överskådlig tid” säger han.
FOTO: Ylva Sundgren/Arbetet
26 oktober, 2023 |
Opinionssajten Nya Mittens redaktör Lotta Ilona Häyrynen tänkte först skriva en krönika om den privata ätstörningsvården. I stället blev det ett gräv tillsammans med Veckorevyn: ”I den mening vi tar ställning tar vi ställning för unga kvinnor.”
FOTO: Ylva Sundgren
16 oktober, 2023 |
Det började med några punklåtar om folkhemmets förfall – och slutade med 300 sidor prosa om pappans dödliga cancer. Men vad för slags bok är Aftonbladet-skribenten Mattias Beijmos ”Priset på liv” egentligen?
FOTO: Linda Forsell
9 oktober, 2023 |
Efter mer än ett halvsekel av liberalisering har rätten till abort kraftigt försämrats i flera västerländska länder. I boken Slaget om aborträtten kopplar DN-reportern Sanna Torén Björling ihop bakslagen med en försvagad demokrati.
FOTO: Max Alm Norell
27 september, 2023 |
Kersti Forsberg vill inte stanna på Fojo när organisationen förändras. ”Men jag vill inte vara den som målar fan på väggen. Mitt Fojohjärta är gigantiskt.”
DN och Hufvudstadsbladet, har tilldelats Pennskaftspriset 2023.
Sveriges Radio, får Publicistklubbens pris Guldpennan 2023.
blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Skaraborgs Läns Tidning.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 0 kommentarer på sidan.
Kommentera