Företag betalar
för att synas i SVT

22 december, 2016

Företag kan betala för att synas i Sveriges Television, enligt en granskning som Kulturnyheterna har gjort. Sven Melander, som medverkat i betalda produktioner, anser att det är ”skamligt” av SVT.

Kulturnyheterna på SVT har granskat företags kommersiella påverkan på public service och avslöjar att företag kan betala för att synas i rutan.

Bland annat har Kulturnyheterna undersökt föreställningar från Fredriksdalsteatern som SVT visat runt jul. Enligt teatern har SVT sänkt arvodet och betalar bara hälften av produktionen som totalt kostar 800 000 kronor att spela in och sända. Resten av kostnaden har teatern och Helsingborgs kommun tagit. Det betraktas som marknadsföring av teatern.

SVT betalar inte löner till skådespelarna. Sven Melander, som medverkat i två SVT-sända föreställningar från Fredriksdalsteatern anser att SVTs agerande är skamligt.

”Sveriges Television som fri och oberoende är en chimär. Man utnyttjar institutioner, regissörer och författare som inte får betalt enligt de avtal som gäller”, säger Sven Melander till Kulturnyheterna.

SVTs programdirektör Lena Glaser säger till Kulturnyheterna att det är väldigt olyckligt om upplägget tolkas så att man ”köper sin plats i SVT” och att det kan behöva ses över.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av H S Järrel tors, 2016-12-22 15:59
Med tanke på den ensamrätt till den obligatoriska apparatavgiften som PS-bolagen (SVT, SR, UR) uppbär är det överhuvudtaget tveksamt att det får förekomma betald reklam (skyltar o dyl) kring vissa av SVTs program.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies