FOTO: Tor Johnsson

Fälls för att de sammanfattade en covidstudie fel

20 juni, 2022

GRN-fällning En studie om risken att bli svårt sjuk i covid återgavs på ett felaktigt sätt i TV4 Nyheterna, nu fälls de av Granskningsnämnden, GRN.

I inslaget sade Nyheternas programledaren bland annat att studien visar att personer med brist på D-vitamin hade 14 gånger så stor risk att bli svårt sjuka i covid-19, jämfört med de som hade normala värden. Risken att dö i covid-19 var drygt 25 procent högre.

Anmälaren menar att den aktuella studien visar en ökning från 2,3 procents risk med tillräckliga nivåer av Kalciferol (den verksamma metaboliten av D-vitamin) jämfört med 25,6 procents risk med D-vitaminbrist. Det är en ökning med 23,3 procentenheter och innebär 11,13 gånger högre risk.

GRN konstaterar att det av handlingarna i ärendet framgår att den ökade risken för personer med D-vitaminbrist var väsentligt högre än vad som sades i inslaget.

Studiens resultat återgavs därmed på ett missvisande sätt och inslaget strider mot kravet på saklighet, skriver de i beslutet.

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-fällning

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies