FOTO: Tor Johnsson

Fälls för att de liknande ett företag vid pyramidspel – utan att ge genmäle

29 mars, 2021

GRN-fällning Ett inslag i P3 som pekade ut ett företag som ”pyramidspel” fälls sedan det utpekade företaget inte fick svara på kritiken.

I inslaget berättade två journalister som gästade P3:s morgonstudio om en granskning de hade gjort av det aktuella företaget. 

Utifrån det gjordes det i inslaget kopplingar mellan företaget och den i Sverige olagliga affärsmodellen pyramidspel.

Bland annat nämnde programledarna företagets namn och att de har kopplingar ”till en sådan superskandalbedrägeriaffär” och att det ”inte verkar ha riktigt, ja, rent mjöl i sin [...] påse då”, framgår av GRN-beslutet.

I sitt beslut konstaterar nämnden att journalisterna anses som tillfälligt medverkande, så kraven på opartiskhet och saklighet ställs lägre än för företrädare för SR. 

Nämnden anser att det av SR:s medarbetare framfördes kritik mot företaget av sådan karaktär att det krävde möjlighet till bemötande, vilket inte gavs. Därför strider inslaget mot kravet på opartiskhet. 

Däremot strider inte inslaget mot bestämmelsen om respekt för privatlivet avseende en namngiven frontfigur för företaget.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.

Inlagt av Jessica tis, 2021-03-30 09:32
I all välmening: ni menar ”liknade ett företag vid...”, inte ”med”. Betydelsen blir en helt annan, och rubriken är vilseledande. :)
Inlagt av Helena Giertta tis, 2021-04-06 15:45
Tack för ditt påpekande. Vi har ändrat nu.
GRN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies