Expressen sänker frilansfotografernas arvoden

13 januari, 2015

Expressen sänker arvodena till de frilansfotografer som jobbar för tidningen. Bland annat sänks arvodet efter att fotografen jobbat i sex timmar.

Beskedet att Expressen sänker sina arvoden kommer några månader efter att tidningen beslutade att skrota sin nuvarande bildavdelning, som Journalisten tidigare skrivit om.

Expressen har tidigare betalat enligt BLF-avtalet. Men i dag finns det inget avtal mellan Bildleverantörernas förening och arbetsgivarorganisationen Almega.

– Eftersom det inte finns något avtal med BLF har vi valt att göra en egen prislista. Vi har länge haft specialpriser så det är inget nytt, säger Karolina Westerdahl, bildchef på Expressen.

I det nya avtalet står det band annat att då ett arbete överstiget sex timmar ändras taxan, från 878 kronor i timmen till 500 kronor i timmen. Arvodet för en heldag på åtta timmar sänks från BLFs rekommendation på 5 704 kronor till 5 388 kronor.

– Det är då vi skickar ut fotografer på kortare jobb som råkar bli längre som vi satt upp en lägre timersättning, säger Karolina Westerdahl.

Även vid planerade jobb är gränsen satt vid sex timmar innan arvodet sänks och då är timersättningen 400 kronor. Enligt avtalet får ett längre jobb begränsas till åtta timmar per dag, oavsett arbetsinsats.

– Jag vill poängtera att vi gör detta för att vi vill fortsätta satsa på bildjournalistik, men vi måste samtidigt anpassa oss till den ekonomiska verkligheten. Vi vill att våra frilansar ska vara välbetalda, säger Karolina Westerdahl.

I slutet av oktober förra året kom beskedet att Expressen ska banta sin redaktion med 50 tjänster eftersom över 80 miljoner ska sparas.

Mia Karlsvärd är ordförande för Pressfotografernas klubb och tycker att det hade varit bättre om Expressen hållit sig till BLF-avtalet eftersom frilansar jobbar för flera uppdragsgivare:

– Det känns mer rättvist om man går efter en gemensam prislista. Man måste tänka på att en frilans har höga kostnader: kamerautrustning för hundratusentals kronor, tillgång till bil, kontor och alltid vara tillgänglig.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies