Gå direkt till textinnehållet

Europeiskt upprop för ersättning från nätjättar

I ett gemensamt upprop vill European Magazine Media Assoication (EMMA), en rad europeiska medieorganisationer och Microsoft få EU att säkerställa att de stora nätjättarna ersätter medier för användning av deras innehåll.

I sommar ska en ny utgivarrättighet, ”publishers right” vara implementerad inom EU. Rättigheten kommer att ge tidskrifter och dagstidningar möjlighet att förhandla med nätjättar som Google och Facebook om ersättning när de använder journalistiskt innehåll.

Utgivarrättigheten behöver dock förstärkas, genom att också refereras till i ”Digital Markets Act” som förhandlas i EU-parlamentet just nu. Det är mot den bakgrunden som de europeiska medieorganisationerna EMMA, ENPA, EPC, NME tillsammans med Microsoft nu går ut med ett upprop.

– Vi uppmanar EU att skapa en liknande mekanism som man gjort i Australien. Att en tredje part ska komma in och avgöra om man inte komma överens med nätjättarna, säger Kerstin Neld, ordförande för Sveriges Tidskrifter.

Annons Annons

Hur viktigt blir det för branschen om Google och Facebook börjar betala medier?
– Det är jätteviktigt. Det går inte att prata kronor och öron nu, det viktiga är att vi får komma till förhandlingsbordet, att få erkännandet att vårt redaktionella material har ett värde, säger Kerstin Neld.

Läs också Journalistens rapportering om hur Facebook stoppat delningen av nyheter i Australien för att slippa betala upphovsrättsersättning till mediebolagen enligt det australiska lagförslag som ska tvinga teknikjättar till förhandlingsbordet med medieföretag vars nyheter de sprider.

 

Fler avsnitt
Fler videos