Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg. FOTO: Facebook

Facebook vägrar betala för nyheter – men tar betalt för propaganda

18 februari, 2021

Facebook stoppar delning av nyheter i Australien för att slippa betala upphovsrättsersättning till mediebolagen. Samtidigt avslöjas att Facebook spridit kinesiska propaganda mot betalning.

Det nya australiska lagförslaget som ska tvinga teknikjättar till förhandlingsbordet med medieföretag vars nyheter de sprider har lett till att Google nu tecknat ett treårsavtal med Rupert Murdochs News Corp. Men Facebook går i motsatt riktning och stoppar delning av nyheter i Australien för att slippa betala. Det rapporterar bland andra New York Times.

I Sverige följer Tidningsutgivarna händelseutvecklingen i Australien noga. Thomas Mattsson, tf vd för Tidningsutgivarna konstaterar i ett uttalande att det är en ”oerhört dramatisk utveckling just nu”:

– Google hotade med att lämna hela kontinenten men har svängt och skriver nu avtal med mediebolag, Microsoft backar politikerna och tar position emot Google och Facebook och Facebook svarar med att blockera spridning av nyheter… Vi får se vad som nu sker i Sverige, säger Thomas Mattsson (bilden) i en kommentar.

Mattsson anser att det är rimligt att teknikjättarna betalar för det nyttjande av publicistiskt innehåll som plattformarna kapitaliserar på.

– Tidningarna vill finnas på sociala medier, vår journalistik har stort värde för miljoner svenska användare – men det måste råda en bättre balans. Men ett internet utan nyheter är ett sämre internet.

Under 2021 ska EUs upphovsrättsdirektiv implementeras i Sverige. Thomas Mattsson hoppas att det ska leda till en konstruktiv dialog om plattformarnas ansvar och skapa ”mer rimliga konkurrensförhållanden” mellan teknikjättarna och mediebolagen än idag.

Samtidigt som Facebook nu stoppar möjligheten att dela nyheter i Australien för att slippa betala för upphovsrätten till medieföretag, avslöjar brittiska Press Gazette att Facebook har tagit betalt av Kina för att sprida propaganda och falska uppgifter om den kinesiska diktaturens omfattande förföljelse av uigurer i Xinjiang i nordvästra Kina. Annonser och propaganda från kommunistpartiets tv-kanal CGTN har nått miljontals människor utanför Kina via Facebook. I propagandan anklagas västmedier för att sprida myter och lögner om förföljelsen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies