"Ett publicistiskt
mycket märkligt beslut"

9 april, 2014

TV4-nedläggningen Journalistklubben på Nyhetsbolaget/TV4 var helt oförberedda på beskedet från TV4-ledningen, som de fick tidigt i morse. – Vi är i princip chockade över att beslutet tas och att det är så drastiskt, säger journalistklubbens ordförande Ann Johansson.

– Det är ett publicistiskt mycket märkligt beslut. Det rör sig om en av de största nedmonteringarna av journalistik i Mediesverige på länge, och det i ett bolag som gör runt en miljard i vinst.

– Det är en förändrad inriktning i TV4 som vi har svårt att förstå. Framför allt att de gör den här stora nedmonteringen utan att presentera en satsning på andra plattformar. Det är en neddragning, punkt slut, i det här läget.

Publicistiskt och affärsmässigt är TV4-ledningens beslut svårförståeligt, menar Ann Johansson:

– TV4 har i mycket nyhets- och samhällsbevakningen att tacka för den trovärdighet som de kan sälja reklam för. Nu kapar man hälften av nyhetsbudgeten.

Förhandlingarna om neddragningen inleddes i morse. Inga besked om eventuella avgångserbjudanden för de 140 journalister som kan förlora jobbet presenterades från företagets sida.

Personellt innebär nedskärningen ett dråpslag mot alla TV4s lojala medarbetare ute i landet, säger Ann Johansson.

– Det är ett fruktansvärt hårt slag mot de många som levererat god lokaljournalistik under knappa förhållanden. Man ska också komma ihåg att det här har varit ett väldigt billigt sätt för TV4 att göra journalistik på.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling säger i en kommentar att "det är mycket beklagligt att TV4 väljer att montera ned sin lokala journalistik. TV4 beräknas göra en vinst på runt 800 miljoner kronor 2013. Att de då inte tycker sig ha råd att erbjuda sin publik kontinuerlig lokal bevakning är obegripligt. Det är ju just lokala nyheter som publiken efterfrågar mest".

Journalisten söker TV4-Gruppens VD Casten Almqvist.

Taggar: TV4

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
TV4-nedläggningen

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies