Gå direkt till textinnehållet

”Det är en stor omställning som reporter”

Pro Media-klubben kämpade in i det sista för att redaktionen i Hallstahammar skulle bli kvar, men utan resultat. Nu varnar klubben för att allt färre som ska göra mer kommer att leda till sämre journalistik och sämre arbetsmiljö för dem som blir kvar.

Totalt ska 29 tjänster bort på Mittmedias redaktioner i Västmanland när koncernen går från 86,6 till 57,6 tjänster totalt. Bland annat försvinner lokalredaktionen i Hallstahammar, som ska skötas från Västerås i fortsättningen.

– Vi kämpade för lokalredaktionen i Hallstahammar. Effekten blir att de tre reportrar som jobbat i Hallsta/Surahammar sägs upp. Företaget förlorar mycket lokalkännedom och kompetens på orterna eftersom man nu får börja om från Västerås. Vi hade hoppats att man skulle kunna omplacera dem, eller slå ihop kretsaran, men där nådde vi inte fram, säger Måns Uggla (bilden), ordförande i Pro Media-klubben.  

En annan stor förändring sker i Köping där Bärgslagsbladet/Arboga Tidning finns. De går ned i frekvens från årsskiftet, till att bli tredagars tidning. Samtidigt blir de e-tidning sju dagar i veckan. Totalt blir fem reportrar kvar i Köping.

Annons Annons

Kan Mittmedia bibehålla den journalistiska kvalitén anser ni?
– Det är klart att det här är en stor förändring. Arbetsgivaren menar att mycket nu blir effektivare med nya arbetssätt när all redigering försvinner och läggs i Sundsvall. Och reportrarna ska enbart jobba digitalt mot sajterna, men det här ställer också stora krav på reportrarna att vara väldigt självgående och leverera en massa material. Där har vi ställt en massa frågor till ledningen hur det kommer att bli, säger Måns Uggla.

Vad kommer att bli sämre tror ni?
– Dels arbetsmiljön, färre ska dela på jobben nu, och det finns så klart risker med det eftersom läsarna har samma höga efterfrågan på nyheter. Risken är att alla som blir kvar bara springer fortare. Sen produkterna, vad är det vi ska göra? Det ska bli mer rörlig TV på sajterna och mer snabba nyheter. Medan papperet hamnar i andra hand. Det är en stor omställning som reporter. Men hela den här besparingen är av rent ekonomiska skäl, företaget behöver spara, och man gör det bäst på det här sättet anser de, fortsätter Uggla.

Förhandlingarna om den nya organisationen i Västmanland och tidningarna VLT, Fagersta Posten, Sala Allehanda och Bärgslagsbladet/Arboga Tidning är klara i och med detta. Kvar att förhandla är organisationen vid NA i Örebro, Länstidningen i Södertälje och Norrtelje Tidning.

– Vi ligger olika långt framme lokalt i förhandlingarna. Nynäshamnsposten är också klar, där blev det så att den som stod sist på LAS-listan jobbade halvtid så ledningen nöjde sig med att ta bort den tjänsten. Nynäshamns Posten får nu sex tjänster totalt, inklusive chefredaktör, säger Måns Uggla. 

Fler avsnitt
Fler videos