"Det är bra att
se vad man ser"

16 juni, 2017

Samtal med Tecknaren Stina Eidem, 75, har tilldelats Knut V Petterssons stipendium av Svenska Tecknare för sina karaktärsteckningar av politiker i dagspressen.

I motiveringen prisas hennes förmåga att med djärvhet och espri fånga politiker på papperet. ”Det är konstnärligt, fräckt och sylvasst, men bär också ett stråk av ömsinthet inför människan bakom politikern.”

– Smickrande, säger hon om motiveringen, men tillägger snabbt:

– Det är förstås för andra att bedöma, men jag är inte elak. Eller, jag har inte det som styrmedel.

”Fräckt och sylvasst” står det i motiveringen, är du vass?
– Pennan är vass. Hon skrattar hjärtligt.

– Men det är faktiskt inte bara viljan som styr, utan vad jag ser. Jag försöker tvätta ögonen varje gång och undvika att komma med förutfattade meningar, även om jag privat kan ha åsikter om en politiker. Det är bra att se vad man ser. Man har så gräsligt mycket fördomar och man trodde med stigande ålder att man skulle slippa dem, men det gör man inte. Därför måste man faktiskt försöka se och höra vad det är man ser och hör.

Stina Eidem har uppemot 600 fulltecknade skissböcker hemma och bär alltid med sig ett block.

– Man kan inte gå hemma här och teckna så där lite odeciderat. Man måste ut på gatorna.

Det har inte alltid mottagits väl. På en färja i Senegal nära gränsen till Mauretanien rycktes blocket ur hennes händer. Det var förbjudet att avbilda människor. På en buss i England blev några svenska turister upprörda när hon tog dem i flykten i blocket.

– De var ”integritetskränkta”. Det var konstigt.

När hon får uppdrag från DNs ledarsida kastar hon sig i väg till presskonferenser, seminarier och partiträffar. På många sätt arbetar hon som en pressfotograf, fast ofta med helt andra förutsättningar. Hon minns ett partimöte i Västerås på någon teater, där hon fick sitta i ett mörkt hörn i kulisserna med en ficklampa.

– Då kände jag, att har jag inte nått botten nu? Har tekniken och min egen envishet lurat mig? Är detta värdigt en dam?

Har du stött på några svårigheter när du tecknat politiker?
– Ja, det händer. Tidigare statsministern Göran Persson var på mig några gånger. När man tecknade då i riksdagen så satt man i snedvinkel, ganska långt fram, och då kunde Persson slinka fram och säga att han verkligen beklagade att han blev så tjock. Jag sade till honom att det är makten jag tecknar, inte tjockleken. Det lät han sig nöja med.

När DN började med teckningar i färg fick arbetet en ny dimension. Hon kunde inte gärna gå in på presskonferenser med färglådan och kritor och hela baletten.

– Man får hitta något utrymme och färglägga. Det blir en del konstiga ställen.

Som var då?
– Jag vill egentligen inte nämna toaletter, men där får man sitta i fred och har tillgång till vatten om man behöver det. Andra gånger har man kavlat åt sig något utrymme nära en kopieringsmaskin som man åtrår.

Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies