"Den viktigaste granskningen vi gjort"

17 februari, 2014

I dag publicerar Corren och Norrköpings Tidningar den första delen i en omfattande gemensam granskning av den organiserade brottsligheten i Östergötland.

Varför gör ni den här granskningen?
– Därför att den organiserade brottsligheten har blivit ett stort problem i samhället och nästlar sig in precis överallt. Vi vill lyfta upp att det angår hela samhället och få folk att engagera sig och bry sig, inte tänka "det angår inte mig". Det är också en fråga om vilket samhälle vi vill ha, säger NTs chefredaktör Anders Nilsson.

Dagens publiceringar, i tidningarna och i deras TV-kanaler, är den första delen av minst 7-8. Corren och NT vill inte bara visa en svart bild, säger Anders Nilsson.

– Vi har träffat avhoppare, folk som vågat vittna, vi har varit i Södertälje som lyckats vända en mörk utveckling – vi vill visa att det finns hopp. Vi har också tittat på var rekryteringen till gängen sker och roten till att de kan växa. Det handlar mycket om det segregerade samhället.

De hot (som Journalisten berättat om) som under hösten riktades mot Corren blev ett startskott för granskningen.

– När det hände kände vi tydligt att man klev över en gräns. Vi kan aldrig tolerera att man försöker påverka medier. Vi hade pratat länge om en större granskning av den organiserade brottsligheten, men när det hände började vi göra verklighet av planerna.

Ni har fjorton bylines under granskningen i dag. Är det av säkerhetsskäl?
– Vi har valt att göra så. Det är betydligt fler som jobbat med det här, alla har inte velat ha med sina namn. Vi tycker att det här är bättre än anonyma texter. Om inte vi vågar försvara yttrandefriheten, vem ska då göra det?

De två systertidningarna har gjort gemensamma granskningar förut.

– Men det här är den absolut största vi gjort, både var och en för sig och tillsammans. Och den viktigaste, skulle jag säga.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies