Gå direkt till textinnehållet

De nomineras till Guldspaden 2022

Tredubbla nomineringar för Uppdrag granskning och Kalla fakta, och dubbla nomineringar för Dagens ETC, Dagens Arbete, Expressen och Göteborgs-Posten när de nominerade till 2022 års Guldspade offentliggjordes idag.

Sammanlagt har juryn nominerat 30 bidrag i de åtta olika klasserna.

– Stenhårt, som alltid. Väldigt många av de granskningar vi tvingats välja bort skulle också vara värda ett pris, säger juryns sammankallande Kicki Hultin i ett pressmeddelande.

I kategorin Bok nomineras Lisa Röstlund för sin bok om skogsindustrin, Skogslandet – en granskning. I samma kategori är även Tobias Andersson Åkerblom nominerad för sin bok Draken, samt Åsa Erlandsson med Drottninggatan.

Annons Annons

I kategorin Etermidia riks dokumentär är TV4 Kalla fakta nominerade med två bidrag och SVTs Uppdrag Granskning nominerade med tre bidrag: Kalla Fakta med Barnen på fjärde våningen av Lovisa Thuresson, Hasse Johansson och Camilla Ziedorn, samt Partiernas hemliga pengar av Emil Hellerud, Daniel Gökinan och Emilia Berggren Sörlin.

Uppdrag Granskning med Den sista ålen och Ursprungsålen av Erik Palm, Ola Christoffersson och Sven Bergman, Maktens bostäder av Nils Hanson, Zara Nasenius och Richard Aschberg, samt Securitas hemligheter av Linda Larsson Kakuli, Henrik Bergsten, Joachim Dyfvermark och Axel Gordh Humlesjö.

I kategorin Etermedia lokal är tre bidrag nominerade: Biståndsexperimentet av Christoffer Urborn, Ellen Pan, Rufus O Jägemar och Pontus Stark på SVT Nyheter Uppsala, Döden på djurparken av Olof Peterson, Ida Andersson på SVT Nyheter Småland samt P4 Väst granskar A-traktorer av Dino Jasarovic och Frida Grönholm på P4 Väst, Sveriges Radio.

I kategorin Etermedia riks nyheter nomineras Sveriges Radio Ekot med Fri att begå brott av Gustav Elfving, Alexander Gagliano och Maria Ridderstedt, och Din hälsa till salu av Sascha Granberg och Sven Carlsson, samt TV4 Nyheterna/Kalla Fakta med Smutsiga personuppgifter av Emil Hellerud, Lovisa Thuresson.

I kategorin Magasin nomineras:

Hem & Hyra med Den stora köpfesten av Ida Karlsson och Linda Dahlin.

Dagens Arbete med Mordet på facktopparna av Mikael Färnbo, och Den stora modebluffen av David Lundmark, Mikael Färnbo och Rasmus Lygner.

I kategorin Mindre dagstidning nomineras:

Dagens ETC med De uthängda tjejerna av Christoffer Röstlund Jonsson, och Privatjetboomen av  Anton Borgström och Eigil Söderin.

Borås Tidning med Boråsbrödernas luftslott – falska identiteter och äkta guld av Jennie Ölund.

Trelleborgs Allehanda med Baskethärvan i Trelleborg av André Spång och Jenny Isaksson.

Helsinborgs Dagblad med Matkassefabriken av Malva Kauranen och Truls Nilsson

I kategoring Storstadstidning nomineras: 

Göteborgs-Posten för Städfirman utan städare av Per Sydvik, och för Mordet som splittrar ett folk – om romsk hederskultur som gått under radarn av Mia Pettersson, Nana Eshelman Håkansson, Sofia Boo, Jonas Lindstedt, Anna Tärnhuvud.

Dagens Nyheter med Fejkartisterna tog över Spotify av Hugo Lindkvist, Hugo Ewald och Linus Larsson.

Expressen med Polisskandalen av Michael Syrén, samt med Elprisstödet – en kassako för de rikaste av Andreas Andersson och Daniel Olsson

I kategorin Studentspaden är Linnéuniversitetet nominerat med Hemliga nollningsritualer vid Linnéuniversitetet av Jacob Malmgren och Simon Brostedt. Stockholms universitet, JMK, är nominerad med två bidrag: Den ödesdigra väntan – Als-drabbad i Sverige av Jonathan Aronsson Fält och Felix Wilow, samt Omvändelseterapi av Emilia Lindell, Nadya Abbasi och Emma Rosdahl.

David Baas, Expressen, tilldelas juryns särskilda pris ”För att outtröttligt och skickligt ha granskat den nationella högern och till och med gett upphov till ett nytt verb: att bli Baasad.”

Vinnarna koras den 1 april.

Fler avsnitt
Fler videos