Gå direkt till textinnehållet

”De här grupperna har ganska starka fästen i Sörmland”

Tillsammans med Expo avslöjade Sörmlands Media-reportern Simon Uggla hur nynazister bokar lokaler under falska föreningsnamn, för att hålla sina möten. Nyckeln som låste upp jobbet var en NMR-källa som bestämde sig för att prata. 

Sörmlands Media kunde nyligen avslöja hur en ideell förening med namnet Kulturarvet i Flen i själva verket fungerat som en fasad för den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Bland annat har sörmländska nazister använt sig av föreningen som täckmanteln för att lättare kunna boka lokaler.

Att hitta lokaler är nämligen ett återkommande problem för organisationer inom den rasideologiska miljön, som ofta blir avbokade när arrangören förstår vem man har att göra med.

Annons Annons

Simon Uggla, reporter på Sörmlands Media, berättar för Journalisten att allting började före sommaren, sedan han fått uppgifter om en person i Eskilstuna som skulle vara en del av NMR.

– Men jag tyckte att tipset var lite löst, så jag vände mig till Expo för att stämma av vad de visste om den här personen. De hade också fått tips om honom, men inget mer än att han var en anhängare och inte så mycket av en aktiv person, säger Simon Uggla.

Eftersom han kände att de inte hade nog att gå vidare med lät han saken ligga.

Efter sommaren hörde Expo av sig, nu hade samma namn dykt upp i ett mötesprogram som gällde just den här kulturföreningen i Flen.

Det visade sig att i föreningen fanns ett helt gäng intressanta namn för tidningen, föreningen hade bildats i Sörmland, och de brukade också ses på en bygdegård i området.

– Det vi tillförde till Expos uppgifter var att försöka få en bekräftelse inifrån NMR att uppgifterna stämde. Att de ligger bakom föreningen och vad syftet är med den. Då blev det att ringa runt till de här personerna, de flesta av dem visste vi är medlemmar i NMR.

Nästan alla Simon Uggla ringde till svarade något i stil med ”inga kommentarer”, förutom en som visade sig vara ovanligt pratglad.

– Han berättade ganska ingående om bildandet av föreningen och att NMR stod bakom den, och vad han hade gjort och inte.

Är du förvånad över att han var så öppen?

– Ja, det måste jag säga, jag kom ju med ingången att jag redan kände till en del om det här. Först visste han ingenting om den här föreningen, men när jag gick vidare med mina frågor så svängde han. Sen blev jag förvånad över hur öppen han var, han hade mycket att dela med sig av.

Vad var svårast med granskningen?

– Det jag trodde skulle vara svårast var just det här att få någon av dem att prata. Det är min erfarenhet sedan tidigare med personer i den miljön att de inte vill säga så mycket. Men den här personen öppnade upp rätt rejält, Expo kom också med uppgifter som var väldigt nyttiga för oss.

Är det här jobb som blir väldigt lästa?

– Ja, det skulle jag säga, absolut. De här grupperna har ganska starka fästen i Sörmland.

Vad lärde du dig av den här granskningen? Och har du något tips att dela med dig av?

– Det gick ganska lång tid mellan att jag hörde av mig till Expo och att det här jobbet föll på plats. Så något att komma ihåg är väl det, att fortsätta så små frön så kan saker falla på plats lite senare.

Fler avsnitt
Fler videos