FOTO: Tor Johnsson

De får dela på 150 miljoner i extrastöd

17 september, 2020

Coronakrisen Nu är det klart att 217 tryckta nyhetstidningar får dela på 150 miljoner kronor i ett extrastöd, med anledning för bortfall av intäkter under corona.

 

Journalisten har tidigare berättat att i princip hela den svenska tryckta dagspressen sökt extrastödet, förutom DN.

Det handlar alltså om ett tillfälligt stöd som lämnas till tryckta tidningar för intäktsbortfall under perioden april till juni i år.

Mediestödsnämndens beslut ser ut så att 217 stycken nyhetstidningar får dela på stödet.

Av de som beviljades stöd är 120 abonnerade tidningar och 97 är gratistidningar, skriver de i ett pressmeddelande.

Det totala bortfallet av annonsintäkter för gruppen uppgår till 392 miljoner kronor för april – juni 2020. 91 nyhetstidningar får maxbeloppet som är 75 procent av bortfallet.

Eftersom totalt 221 tidningar sökt stödet, men bara 217 stycken får det, betyder det alltså att fyra stycken blir utan. 

Georg Lagerberg på myndigheten berättar att det berodde på att tre stycken av dem inte hade kompletta ansökningar. Den enda tidning som nekades stödet med kompletta ansökningar var Travronden.  

– De bedömdes inte vara av typen allmän nyhetstidning eftersom de har för smal inriktning, och enbart skriver om hästar och hästsport, säger Georg Lagerberg till Journalisten.

Bland de som får mest stöd finns Aftonbladet med strax över 5,2 miljoner kronor. Bland lokaltidningarna kan Barometern-OT nämnas som får 2,9 miljoner.

Här kan du se hela listan på de tidningar som får stöd.

Coronakrisen

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies