Gå direkt till textinnehållet

Dan Josefsson: ”Den största dagen i min karriär”

De två bröder som varit utpekade för att ha orsakat fyraårige Kevins död är avförda från utredningen. Utredningen öppnades igen efter SVTs granskning Fallet Kevin förra året. Dan Josefsson säger till Journalisten att detta är den största dagen i hans karriär.

I dag tisdag presenterade chefsåklagare Niclas Wargren resultaten av sin utredning om fyraårige Kevins död 1998. De två bröder, Robin och Christian, som pekades ut som ansvariga avförs nu helt, och Niclas Wargren uppger att det är tveksamt om det över huvud taget har rört sig om ett brott.

Dagens Nyheter och SVTs Dokument inifrån granskade var för sig fallet förra året, och det var granskningarna som ledde till att åklagaren beslutade att återuppta förundersökningen.

– Det här är den största dagen i min karriär som journalist, säger Dan Josefsson som tillsammans med Anna Nordbeck, Johannes Hallbom och Jakob Larsson på SVTs Dokument inifrån gjorde Fallet Kevin.

Annons Annons

– Det är fantastiskt. Jag är jätteglad över att ha kunnat hjälpa den här familjen ur en mardrömslik situation. Det är jag väldigt stolt över, och jag gläds med dem. Det är en lång tragedi som äntligen tagit slut.

Han är särskilt nöjd med att åklagaren är mycket tydlig i sina uttalanden.

– Att de skulle bli avförda från utredningen begrep jag också, men därifrån till att vara tydlig med att det inte finns någonting som talar för att de har gjort det här, eller ens varit på plats, och att det finns mycket som talar för att de inte har varit på plats – det är starka puckar. Och sen att han säger att det inte går att utesluta att Kevin har dött av en olycka, det är väldigt bra för Robin och Christian, säger Dan Josefsson.

Tycker du att det här borde få konsekvenser för rättsväsendet?
– En sak som verkligen behövs, det är att man rycker upp förhörsutbildningen inom polisen. Jag tror inte alls att det har utvecklats så långt som man kanske skulle vilja tro, vare sig när det gäller barn eller när det gäller vuxna. Det är eftersatt och jag tror att det finns problem i dag också. Sen hoppas jag att Robin och Christian ska driva skadeståndstalan. De har aldrig pratat med mig om det, men jag hoppas att de gör det.

Fler avsnitt
Fler videos