Gå direkt till textinnehållet

”Chockade över Lärarförbundets planer”

Även frilansdistriktet Frilans Riks styrelse riktar nu kritik mot Lärarförbundets planer på att inskränka det redaktionella oberoendet för sina tidningar.

I ett stöduttalande antaget vid årsmötet den 12 februari skriver Frilans Riks styrelse att de är mycket oroade över förändringarna vid Lärarförbundets tidningsavdelning. De skriver:

Många av oss är skribenter i dessa tidningar och är chockade över Lärarförbundets planer på att blanda samman journalistik, marknadsföring och politik. Det är extra allvarligt när det handlar om ett oss närstående förbund inom TCO som samlar lärare som har i uppdrag att utbilda kommande generationer i demokratins värderingar. Lärare som har samhällets uppdrag att lära ut vikten av yttrandefrihet, pressfrihet och kritiskt tänkande och att förklara att den fria journalistiken är en grundbult i demokratin.

I det nya redaktionella program som Lärarförbundets styrelse antagit har man inte skilt på kommunikation och journalistik. Nya riktlinjer har införts om att tidningarnas innehåll ska ledas och planeras samordnat under kommunikationsavdelningen, vilket är oförenligt med det journalistiska uppdraget. Journalistik kan inte vara delvis oberoende – antingen är man oberoende och utför sitt uppdrag efter journalistiska principer, eller så är man det inte.

Annons Annons

Lärarförbundets styrelse har dessutom beslutat tillsätta redaktionskommittéer för samtliga tidningar som ska följa upp tidningarnas verksamhet. Det står i strid med det ensamansvar som en chefredaktörs ansvarig utgivarskap innebär.

I det redaktionella programmet har tidningarnas uppdrag att granska förbundet tagits bort. Det ska framöver skötas av förbundets revisorer och inte av tidningarna. Fri debatt med möjlighet till kritisk granskning är en grundbult i en demokratisk organisation. Det förutsätter redaktionell integritet med möjlighet till källskydd för dem som vill uttala kritik anonymt mot förbundets ledning.

Fler avsnitt
Fler videos