Gå direkt till textinnehållet

Bokhandlaren i Kabul rasande över Seierstads bok

Förre Irakkorrespondenten Åsne Seierstads bok, “Bokhandlaren i Kabul” har lästs av bokhandlaren Shah Mohammad själv.Han är chockad, fruktar för sin familjs framtid och vill stämma Seierstad.

Förre Irakkorrespondenten Åsne Seierstads bok, “Bokhandlaren i Kabul” har lästs av bokhandlaren Shah Mohammad själv.
Han är chockad, fruktar för sin familjs framtid och vill stämma Seierstad.

Krigskorrespondenten Åsne Seierstad bodde hos Shah Mohammad och hans familj i Kabul i flera månader. Efter hennes vistelselse i Afghanistan skrev hon en bok som berättar om familjelivet och landet, och den har sålts till sjutton länder.

När Tuva Raanes, reporter på tidningen KK, besökte bokhandeln i Bagdad för att samtala med bokhandlaren insåg hon att han inte läst boken och såg därför till att han fick den.

När Mohammed fått läsa boken sade att han ska stämma Seierstad och förläggarna för ärekränkning och ryktesspridning.

bryt

Shah Mohammed hävdar enligt VG att Seierstad missbrukat gästfriheten som han visat, och han är förvånad över att Åsne inte har tänkt på konsekvenserna av boken för familjen.

Som exempel framhåller Shah Mohammad uppgifter om att hans systrar haft älskare, vilket kan få allvarliga konsekvenser om deras makar får veta det. Bokhandlaren hävdar vidare att flera andra historier i boken är falska. Han hade också bett att få läsa boken innan den kom ut, vilket inte skedde.

bryt

Enligt VG ångrar Åsne Seierstad att hon inte lät bokhandlare läsa manuset före publicering.

– Jag var i Irak då översättningen var färdig och hade ingen möjlighet vare sig att läsa den eller skicka över den, säger hon till VG.

Shah Mohammed förklarar för VG att han välkomnat Seierstad i enlighet med afghanska artighetsnormer, och att han inte hade några krav på gästen som hävdat att hon skulle skriva en bok om afghansk kultur.

Socialantroprologen Unni Wikan säger till VG att boken är ett totalt utelämnande av familjens privatliv, och att Shahs reaktion är begriplig och förväntad:

– Åsne Seierstad mottogs som en gäst, och gästrollen förpliktigar till att man inte ska gå ut och säga något elakt om familjen, säger Unni Wikan.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos