Blodig helg i Gaza – lördagen näst dödligaste dagen för journalister 

20 november, 2023

Antalet dödade journalister i kriget i Gaza fortsätter att öka snabbt. I lördags var den näst dödligaste dagen för reportrar sedan den 7 oktober, enligt Committee to Protect Journalists.

Fem journalister fick sätta livet till i Gaza under lördagen, uppger Committee to Protect Journalists, CPJ. Det gör dagen till den dödligaste sedan den 7 oktober, då Hamas genomförde terrorattacken mot Israel som startade kriget. Den dagen var det sex journalister som dog.

Totalt dog sex journalister under helgen. Antalet journalister och andra mediearbetare som dött har nu stigit till 48, enligt CPJ. 43 av dessa var palestiner, fyra israeler och en libanes. Dessutom har nio journalister skadats, tre saknas och 13 har gripits. 

Siffran kan komma att stiga, då det finns fler dödsfall som ännu är obekräftade. 

Kriget i Gaza är den dödligaste för journalister sedan CPJ började föra statistik 1992. Aldrig tidigare har så många dött under så kort tid som under den första månaden av kriget.

Även organisationen Reportrar utan gränser för statistik över antalet dödade journalister. Deras senaste siffror kom dock i början av november. 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies