Bilmärke syntes i SVT

22 oktober, 2020

GRN-beslut Morgonstudion i Sveriges Television visade ett bilmärkes logotyp i en grafik, vilket kan kosta företaget 50 000 kronor.

Den 20 juli sände Morgonstudion i SVT ett nyhetsinslag om att färre söker körkortslån. Under hela inslagen visades en infogad grafik med text i nedre delen av bilden. Bakgrunden till grafiken bestod av en stillbild med den välkända gröna skylten med texten ”Övningskör”, fastsatt på baksidan av en bil. Logotypen för bilmärket syntes också i stillbilden som låg uppe under 30 sekunder.

GRN konstaterar att ett gynnande av bilmärket uppkom genom den långvariga exponeringen, och fäller SVT för att ha brutit mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande av kommersiella intressen. Nämnden ska ansöka hos förvaltningsrätten om att SVT ska påföras en särskild avgift om 50 000 kronor för överträdelsen.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Björn H tors, 2020-10-22 16:41
Dags att börja blurra bilar, SVT. Nämnden fortsätter leverera argument för att den borde läggas ner.
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies