Gå direkt till textinnehållet

Årets Bild-ordförande avgår efter intern konflikt

Alex Ljungdahls sejour som ordförande för Årets Bild blev ett-årig. Nu lämnar han posten efter ett internt bråk med styrelsen.

Alex Ljungdahl menar att styrelsen gått bakom ryggen på honom, men är i övrigt fåordig om detaljerna i konflikten.

– Vi har haft en intern konflikt i styrelsen för Årets Bild. Det finns saker som hänt som jag inte haft vetskap om och därför inte kan ta ansvar för. Det har gjort att jag valt att kliva av. Det är en högst internt konflikt inom styrelsen, säger Ljungdahl.

Enligt Alex Ljungdahl är inte Årets bild-tävling i fara. Det går av stapeln i Linköping den 11 mars.

– Det här är inget som påverkar tävlingen. Den kommer genomföras precis som planerat, säger Alex Ljungdahl.

Någon ny ordförande är ännu inte utsedd. För tillfället tar vice ordförande Göran Stenberg över ansvaret.

Mia Karlsvärd är ordförande för Pressfotografternas Klubb. Även hon kommer att lämna sitt uppdrag efter årskiftet.
– Årets bild är ett eget aktiebolag, och även om vi äger dem så är det här deras konflikt. Det är den styrelsen som har haft meningsskiljaktigheter och jag har fått besked om att Årets bild inte är i fara. Alex har gjort ett jättebra jobb med tidigare tävling, säger Mia Karlsvärd.

Du lämnar din post, har det något med det interna bråket på Årets bild att göra?

– Nej, det har varit aviserat sedan förra året.

Antalet bilder som skickats in till Årets bild har minskat kraftigt. Från cirka 5 000 bilder förra året till 3 600 bilder i år. Men Karlsvärd ser ändå med tillförsikt på bildjournalistikens framtid.

– Det var väntat med tanke på den rådande situationen i mediebranschen. Det måste bli färre bilder eftersom det är färre fast anställda fotografer.

Var går smärttröskeln?

– Även om det går ned i antal så ser jag med tillförsikt framåt, jag har pratat med en del pressfotografer i branschen och ser att man nu pratar om "bildjournalister". Fler utvecklas till bildjournalister, och det utexamineras fler. Bildjournalister som nu är bättre på att berätta egna historier och själva initierar reportage, säger hon.

Fler avsnitt
Fler videos