Gå direkt till textinnehållet

Arbetsrättsexpert om att bryta mot chefens order Arbetsgivaren kan ge dig sparken

Aktuelltredaktören Eva Landahl övervägde att sända intervjun med Ingvar Carlsson trots förbudet från ansvarige utgivaren.— Följden hade kunnat bli avsked, säger Christian Åhlund, expert på arbetsrätt.

Aktuelltredaktören Eva Landahl övervägde att sända intervjun med Ingvar Carlsson trots förbudet från ansvarige utgivaren.

— Följden hade kunnat bli avsked, säger Christian Åhlund, expert på arbetsrätt.

Att gå emot chefens order är allvarligt ur juridisk synvinkel.

Annons Annons

— Arbetsgivaren har rätten att leda och fördela arbetet och i princip är arbetsvägran skäl för avsked, uppger advokat Christian Åhlund.

För att det ska bli avsked måste brottet vara grovt eller upprepat.

— Vägrar du att gå på en presskonferens för att du måste skriva artikel innan deadline kanske det är en förmildrande omständighet. Men gör du så fyra-fem gånger kan arbetsgivaren ha rätt att avskeda, förklarar Christian Åhlund.

Han ger ett exempel på ett brott som skulle kunna anses som grovt:

— Säger nattchefen att du måste ut direkt på någon akut grej men du vägrar för att du inte tycker att nyheten är så viktigt, då är det stor risk för avsked.

Så långt arbetsobstruktion i största allmänhet. Om en journalist dessutom lägger in en text eller ett TV-inslag mot ansvarige utgivares order blir frågan än allvarligare.

Två reportrar vid finska redaktionen på Sveriges Radio läste upp namnen på de som sökt jobbet som ny kanalchef, trots att ansvarige utgivare sagt ifrån. De sparkades.

Förra året konstaterade arbetsdomstolen att avslöjandet om ny kanalchef var relativt okontroversiellt men att det ändå var rätt att avskeda reportrarna.

För några år sedan avskedade (m)-politikern tillika ansvarige utgivaren vid Dalslänningen, Stig Bertilsson, sin redaktionschef. Bertilsson hade inte velat uttala sig som politiker i den egna tidningen. Redaktionschefen skrev då en artikel baserad på Bertilssons tidigare uttalanden och fick sen sparken. AD gav utgivaren rätt.

Enligt kollektivavtalet har journalister rätt att säga nej till förödmjukande uppdrag.

— Låt oss säga att en fotograf beordras att hänga utanför ett fönster och plåta en känd person som ligger och horar. Då kan fotografen säga nej men ändå ha stora möjligheter att få behålla jobbet, menar Christian Åhlund.

Fler avsnitt
Fler videos