Ledare

Helena Giertta Chefredaktör
skicka e-post rss

Multi är fel väg

2 mars, 2016

Den som har varit fotograf är förmodligen lite bättre på att ta bilder, än den som varit reporter hela sitt yrkesverksamma liv. En smart arbetsgivare vet att ta tillvara sina anställdas kompetens, skulle man tro.

Men fotografer rationaliseras i dag bort på tidningshusen i en rasande fart. Inte för att man ska sluta ha bilder i sina publikationer, utan för att någon tror att det blir bättre så.

Mittmedia har ägnat sig åt detta i flera år, fotografer finns inte längre i den koncernen och inte heller reportrar. Alla är multijournalister.  Med Mittmedia som ägare till Promedia, är det nu dags även för dessa tidningar att skippa fotografer. Även om man vet att det försämrar kvaliteten.

Koncernens redaktionella chef AnnaKarin Lith förklarade häromveckan för personalen på Länstidningen i Södertälje att läsarna ändå är så gamla så de ser inte om bilderna är suddiga. Ja, så kan också förakt för läsarna uttryckas.

Och nu kommer ännu fler som ska göra samma misstag. Göteborgs-Posten ska plocka bort sina fotografer. Återigen, inte för att man inte vill ha bilder längre, utan för att – ja varför? Schemaläggning, multikompetens och digital kompetens är det som anges som svar. Men vad hände med kvaliteten? Bildkvalitet verkar vara minst viktig av allt – för medieägarna alltså. Knappast för publiken.

Även SVTs lokalredaktioner valde samma väg när företaget omorganiserade för ett år sedan. Det fanns en tro i botten att det nog ändå inte skulle bli så illa när det väl genomfördes.  Självklart skulle förstås den erfarna fotografen vara den som filmade när man väl var ute på jobb, och reportern skulle göra sitt jobb. Men så blev det inte. Strävan efter att alla ska vara multijournalister har i stället lett till att få känner sig trygga i det de gör. De blir utbrända och kvaliteten i det som görs minskar.

Detta är förstås katastrof på ett bildmedium som SVT. Ändå verkar ledningen inte ta problemen på allvar. Det handlar inte endast om att enskilda anställda blir sjuka och går in i väggen. Det handlar om vad SVT står för, eller i alla fall har stått för. Om inte ens public service värnar kvaliteten vem ska då göra det?

                                                             ***

Förra året gick de svenska mediekoncernerna med 1,7 miljarder i vinst. Alla me­diekoncerner (som hittills redovisat sina resultat) i Sverige gick med vinst 2015.

Så det kan inte handla om brist på pengar när kvaliteten medvetet försämras.

Kanske tror företagen att digitaliseringen av medierna nödvändigtvis måste leda till kvalitetsförsämringar.  Det är i så fall helt uppåt väggarna. Det är ju just kvaliteten som ska och kan särskilja kvalitetsmedier från andra, mindre nogräknade medier.

 

STICK

Fler brister i näthatsförslag

Allt fler inser att något måste göras åt det näthat, som förstör för så många människor. Och som dessutom är ett direkt hot mot yttrandefriheten när den drabbar journalister. Gudrun Antemars utredning presenterar flera lagförslag. Några av dem är intressanta och bra. Men vi får vara försiktiga så att vi inte kastar ut barnet med badvattnet.

I min förra ledare tog jag upp det i mina ögon märkligaste förslaget, nämligen att det ska räcka med att någons självkänsla blir kränkt för att det ska vara brottsligt. Nu har yttrandefrihetsexperten Nils Funcke i flera debattartiklar tagit upp andra problem med de förslag som lagts och även Expressens kulturchef Karin Olsson varnar för naivitet kring vad de föreslagna näthatslagarna kan innebära. Den viktigaste invändningen riktas mot utredningens önskan att synka skrivningarna i TF/YGL och brottsbalken när det gäller olaga hot, förtal och förolämpning. Ta bort synkningen, så kan vi kanske rädda både TF/YGL och sätta stopp för näthat.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Stig Eidegren fre, 2016-03-04 15:57

Under min tid som fotograf fick jag lära mig att bilden är viktig för att få läsaren att läsa brödtexten. Bilden är, som jag förstår, det första ögonen fokuserar på. Därefter kommer rubriken och ingressen. Om det lockar intresset så läses texten. De största norrbottenstidningarna har sagt upp sina fotografer, kring årsskiftet och jag märker redan att mitt intresse för de intetsägande bilderna tappat sin attraktionskraft. Det är inte längre bilderna jag ser på och kommer inte heller riktigt fram till att läsa så många texter. Den viktigaste faktorn för att läsa texterna finns inte kvar och texterna har redan tappat mycket av sin attraktionskraft.

Inlagt av Jonas Sima fre, 2016-03-04 18:35

Den som har varit fotograf är förmodligen lite bättre på att ta bilder, än den som varit reporter hela sitt yrkesverksamma liv. Det skriver Helena Giertta i Journalisten. Många journalister kan inte plåta alls. Jag påstår att också få sk multijournalister är bra på bilder. Att fotografera är en konst - och många pressfotografer jag samarbetat med har varit veritabla konstnärer i sitt yrke, t ex Jan Delden, Jacob Forssell och många fler. Den moderna journalistiken är också ett bildmedium. Att som tex MittMedia och SVT helt plocka bort sina fotografer är sannerligen att såga av sin egen gren. Den insikten kommer de att erfara med en förfärlig och välförtjänst duns!
Jonas Sima, journalist och filamre

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies