Ledare

Helena Giertta Chefredaktör
skicka e-post rss

2021 blev inte riktigt som förväntat

28 december, 2021

Ännu ett märkligt, sorgligt och besvärligt år är snart slut.

2021 skulle bli året då vi äntligen skulle få komma tillbaka till våra arbetsplatser, pandemin klingade av och vaccinet satte stopp för allvarlig sjukdom och död. 29 september släpptes nästan alla restriktioner.

Men det blev ändå inte riktigt som förväntat. Smittan kommer att kräva ännu en vaccinspruta och mutationer kan leda till nya restriktioner. Och när det väl kom till kritan var det inte alla som ville tillbaka till jobbet. I alla fall inte på heltid. Nu arbetar många med någon slags hybridlösning, man jobbar lite på redaktionen och lite på distans.

Det ska bli otroligt spännande att läsa forskning om innehåll och redaktionskulturer från denna tid, när vi någon gång får en normalitet på jobbet och i livet.

För medierna verkar covid-19 inte ha varit den ekonomiska katastrof man kunnat vänta, efter det akuta första halvåret 2020. Till och med annonserna verkar komma tillbaka, i det lilla gäller det även för oss på Journalisten som sålt för mer än på många år. Dessutom verkar många me­diehus ha lyckats att öka läsarintäkterna.

I vår årssammanställning kan vi se att 2021 blev lindrigare också vad det gäller uppsägningar, 44 journalister har blivit av med sina jobb på grund av arbetsbrist, medan medierna under samma tid skapat 34 nya arbetstillfällen. 2020 såg det mycket värre ut. Arbetslösheten har också sjunkit något under året.

För branschen i helhet kan vi glädja oss åt fortsatt höga förtroende- och publiksiffror. Public service står urstarkt, vilket kanske kan förklara Sverigedemokraternas allt mildare ton mot SVT och SR, för vem vill rasera något som de allra flesta faktiskt gillar?

Tyvärr har det inte fört med sig att hoten och hatet mot journalister minskat. Däremot har det glädjande nog kommit flera domar mot personer som hotat journalister; nazisten som hotade Helle Klein och Maria Ripenberg fälldes, likaså den som hotade Jonna Sima och en av de som hotat Henrik Arnstad har i alla fall åtalats. Vissa åtalade friades dock som den person som hotade Michael Verdicchio.  Men vi har också en förtalsfällning mot Mats Dagerlind som visar att de rättsvårdande instanserna trots allt börjar ta hat mot journalister på allvar.

***

STICK

Under 2021 har Journalisten publicerat ...
... 10 magasin
... över 600 nyhetsartiklar på Journalisten.se
... cirka 300 folknotiser
... 51 debattartiklar
... 25 krönikor.

 

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies