Vem är Johan Lif?

13 januari, 2022

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Den här debattartikeln är inte ett personangrepp på Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif. Men, Lifs agerande reser vissa frågor inför den i vår stundande medlemsomröstningen om Las-avtalet.

Den inledande frågan kanske också kan formuleras:

Vem kan vi lita på?

Vem ger oss en allsidig och så långt det är möjligt objektiv information om det vi ska rösta om, Las-avtalet mellan PTK och Svenskt näringsliv.

Det är då Johan Lifs agerande i bland annat facebookgruppen SJF:s fackliga frågor gör oss bekymrade. 

Det är en sak att informera, vrida och vända på avtalspaketet. Fundera på fördelar och på nackdelar. Är uppsidan viktigare, mer värd än nedsidan?

Det är en helt annan sak att ha ansatsen; här ska säljas in en positiv bild. Det är propaganda.

OBS!!! Det är inget fel på propaganda, vi möter den hela tiden i vårt yrke och den är en förutsättning för en levande demokrati.

MEN, måste man inte hålla isär rollerna?

Eller för att formulera frågan i linje med artikelns inledning: Är Johan Lif Ja-general eller objektiv tjänsteman betald med medlemmarnas avgifter?

Vi menar att Journalistförbundet har en svår balansgång framför sig om man nu vill se en trovärdig och värdig medlemsomröstning senare i vår.

Jenny Lindström, ETC

Truls Nilsson, Helsingborgs Dagblad

Janne Spångberg, Expressen

Mia Tottmar, Dagens Nyheter

(Vi som undertecknat är alla fackligt aktiva i SJF på våra arbetsplatser)

SVAR från Johan Lif: 

I ett inlägg i gruppen ”SJF:s fackliga frågor”, som tidigare publicerats i gruppen Journalistbubblan, informerade jag om det nya system för omställning och kompetensutveckling som är tänkt att gälla på arbetsmarknaden från och med hösten 2022, och som är tänkt att kompletteras genom kollektivavtal.

Informationen om detta system överensstämmer med vad som framgår av utredningar, lagförslag och innehållet i huvudavtalet mellan PTK, LO och Svenskt Näringsliv. I diskussionstråden under inlägget har jag bemött ett antal påståenden om innehållet i överenskommelsen, som jag menar bygger på missuppfattningar. Huruvida man anser att innehållet i omställningspaketet är bra eller om det uppväger förändringarna i anställningsskyddet är bedömningsfrågor, där det självklart går att ha olika åsikter.

Jag tar gärna emot frågor och synpunkter på vilken ytterligare information kring omställningssystemen som behövs för att förbundets medlemmar ska få en så heltäckande bild som möjligt. Vad gäller helheten i huvudavtalet, som är föremål för medlemsomröstning, kommer information om alla delar att publiceras på förbundets hemsida.

Med vänlig hälsning
 
 

Johan Lif, förhandlingschef 
 

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies