Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
1 september, 2023
Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.
DEBATT Jag håller inte med om att Kvartals Cortado kan bryta mot EUs censurlag – men om det vore så tar jag gladeligen mitt straff, skriver Jörgen Huitfeldt i en replik till Staffan Dahllöf.
Staffan Dahllöf uppmärksammar i en debattartikel (15 aug) att Kvartal eventuellt kan bryta mot lagen. Det handlar om att vi inom ramen för vår korta dagliga utrikesuppdatering ”Kvartals Cortado” alltid har med ett telegram från en regimtrogen nyhetskälla i länder där pressfriheten är mycket begränsad eller obefintlig. Det sker under vinjetten Propagandakollen och med disclaimern: En majoritet av världens befolkning lever i länder som är delvis eller helt ofria, där statskontrollerade och regimtrogna medier formar människors världsbild. Kvartals Cortado innehåller varje dag minst en notis från en sådan källa.
Vår idé med detta går helt i linje med Kvartals övergripande motto: ”Tänk själv!”.
Vi tror för det första att det kan vara värdefullt för vår publik att se vad för slags information som förmedlas till medborgarna i dessa ofria länder. Det kan nämligen skapa en större förståelse för de konflikter och skilda världsbilder som råder mellan diktaturer och demokratier. För det andra är vi helt övertygade om att de allra flesta förstår den kontext som dessa nyhetstelegram är publicerade i. Risken för att de skulle ”smittas” av propagandan betraktar vi därmed som obefintlig.
Så om det vore så att Kvartal bryter mot lagen genom att ge våra läsare och lyssnare möjlighet att ta del av propaganda från diktaturer som Kina, Ryssland och Nordkorea – då tar jag gladeligen mitt straff. Och jag håller med Staffan Dahllöf: Fler borde sluta underskatta sin publik och klappa den på huvudet genom att undanhålla den diktaturernas skruvade version av sanningen.
Och även om jag som ansvarig utgivare inte har något emot att bryta mot en sådan censurlag eller att ta konsekvenserna av ett sådant brott håller jag inte med Staffan Dahllöf om tolkningen av bestämmelserna. EU-förordningen i fråga tar sikte på vidareförmedling av audiovisuella sändningar från operatörer som exempelvis RT och Sputnik. Detta är således något helt annat än vad som är aktuellt i fallet med Kvartals Cortado.
Jörgen Huitfeldt
ansvarig utgivare, Kvartal
är ny chefredaktör för Musikindustrin.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 1 kommentar på sidan.
Kommentera
Bra. Kvartal kommer fortsatt att publicera innehåll från de svartlistade ryska nyhetstjänsterna och Jörgen Huitfeldt är beredd att ta konsekvenserna av ett eventuellt lagbrott. Mission accomplished, kunde jag frestas att skriva. Men:
Jörgen Huitfeldt menar att EU-förordningen tar sikte på vidareförmedling av audiovisulla sändningar, och inte mer. Det är, menar jag, en ytterst välvillig tolkning av artikel 2 f "att sända eller möjliggöra, underlätta eller på annat sätt bidra till sändning av innehåll som utförs av de juridiska personer, enheter eller organ som förtecknas i bilaga XV"[...]" och artikel 12: "Det ska vara förbjudet att medvetet och avsiktligt delta i verksamhet vars syfte eller verkan är att kringgå förbuden i denna förordning [...]"
Problemet är att ingen av oss kan veta med säkerhet hur förordningen skall tolkas innan EU-domstolen har uttalat sig om en anmäld konkret tillämpning.
När domstolen den 27 juli 2022 avvisade ett försök från RT i Frankrike att ogiltigförklara EU-förordningen var argumentet att spridningsförbudet inte kränkte yttrandefriheten eftersom de ryska nyhetstjänsterna utgör ett hot mot den allmänna ordningen i EU. Det ett argument för ingrepp som nu har blivit obehagligt aktuellt och relevant.
Staffan Dahllöf