Gå direkt till textinnehållet

”Olyckligt att Schibbye inte vill diskutera sakfrågan”

DEBATT/ I ett debattinlägg kritiserade Martin Schibbye Fojo för att de stod för progammet när den etiopiska informationsministern kom på besök. Nu svarar Fojo, som menar att detta ingår i deras jobb för förändring i landet.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det är olyckligt att Martin Schibbye inte vill diskutera sakfrågan med oss på Fojo, eller Journalistens läsare, nämligen: ”hur kan vi utifrån våra olika roller påverka repressiva regimer så att journalistiken stärks och journalister garanteras frihet och rätten att utföra sitt arbete?”

Detta är vår syn.

Medieinstitutet Fojo arbetar sedan drygt 25 år med att stärka fri, oberoende och professionell journalistik i utsatta länder världen över. Många gånger i extremt svåra miljöer där medieföretag likväl som enskilda journalister hatas och hotas, trakasseras, fängslas eller till och med dödas.

Annons Annons

Vi försöker på olika sätt hjälpa lokala partners att stå starka i sådana miljöer. Etiopien är auktoritärt, slutet och fattigt, trots en imponerande tillväxt under många år. Fler går i skola, livslängden stiger. Men press- och yttrandefrihet är satt på undantag, de juridiska institutionerna är underordnade den politiska och militära makten som är koncentrerade till en liten grupp.

Etiopien kommer att förändras, det vet vi, men inte hur eller när. Situationen i landet är spänd mellan olika delar av det etiopiska samhället. Det innebär hot om konvulsioner, men rymmer samtidigt möjligheter till positiva förändringar.

Den nya kommunikationsministern, Dr Negeri Lencho, har uttalat att han vill reformera den etiopiska mediesektorn i syfte att skapa större öppenhet och frihet. Hur detta kommer att utvecklas vet vi inte, det är svårt att bedöma genomslaget i den etiopiska regeringen.

Sida har bjudit in honom till Sverige på studiebesök för att han ska få möta företrädare för svenska privatägda medier, för public service, Pressombudsmannen och svenska myndigheter.

Fojo har hjälpt Sida med delar av programmet, för att låta honom se hur fria medier verkar. Det är sant. Det är däremot inte sant att vi inte ”vågar” nämna några fängslade journalister vid namn.

Vi har också gjort en studie av det etiopiska medielandskapet och fört fram förslag på hur omvärlden skulle kunna bidra till att göra medierna friare, mer oberoende och mer professionella.

I de förslagen ingår inte att stödja den etiopiska statstelevisionens arbete, vilket Martin Schibbye felaktigt påstår i sin debattartikel.

Däremot ingår bland andra följande förslag:

  • Stöd till den pågående processen att skapa en oberoende pressombudsman.
  • Stöd för en konstruktiv dialog mellan statliga och privata medier och medier i exil.
  • Stöd för att förändra både utformningen och tillämpningen av de lagar som använts för att fängsla journalister och publicister på oklara grunder. Det gäller framför allt anti-terroristlagen men också andra lagar som styr journalisters arbete.

Fojo träffade naturligtvis ministern under hans besök. Vi framförde tydligt vår kritik av hanteringen av oppositionella, tillämpningen av inskränkande lagar, av godtyckliga frihetsberövanden och de rättegångsprocesser som lett till att bland andra Eskinder Nega sitter fängslad. Vi tog också upp situationen för de journalister, med namns nämnande, som sitter i etiopiska fängelser.

Fojo stödjer en positiv demokratiutveckling i en rad länder genom att utrusta fria och oberoende media i många länder med verktyg, kontakter, nätverk och kompetens. Vi tror inte att det arbetet går att genomföra genom att avbryta all kontakt med dem vi vill påverka, tvärtom tror vi att det bäst sker genom långsiktigt utbildningsarbete, dialog och kommunikation

Kersti Forsberg, verksamhetschef

Bo Göransson, styrelseordförande

Ps, här finns Fojos rapport om Etiopien för den som vill läsa mer.

Fler avsnitt
Fler videos