Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
31 maj, 2023
Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.
DEBATT Det går att göra riktigt bra digital journalistik, helt utan desk. Om man bara vågar ompröva gamla rutiner, och synsätt.
Det skriver jag apropå min chefredaktörskollega Mikael Anderssons debattartikel här i Journalisten om ”de svällande deskarna” ute på våra tidningsredaktioner. Micke ska snart byta tjänst och kanske är det därför han passar på att kritisera den rådande ordningen. För så är det – ”desken” ses fortfarande som en etablerad, viktig del av en redaktion. På en ambitiös redaktion ”ska” det finnas särskilda redaktörer som paketerar, rubriksätter och bestämmer vilka nyheter som ska ligga var på en nyhetssajt. Ibland även särskilda deskreportrar. Den som argumenterar för ett annat sätt att jobba, skriker ofta i motvind. Jag vet.
Jag har själv tillbringat större delen av mitt yrkesliv ”på desken”, såväl på lokal- som kvällstidning. Deskarna som de ser ut i dag kom till i en tid när redaktionerna skulle digitaliseras. Vi som satt på desken sågs som ”digitala spjutspetsar” som skulle se till att tidningen vann den snabba nyhetsmatchen online. Allt medan den övriga, större delen av redaktionen inte brydde sig nämnvärt om vad vi gjorde – de sysslade ju med att leverera till papperstidningen.
Åren ”på desken” har gett mig oerhört viktig kunskap om bland annat snabbhet, etik, läsarbeteenden, rubrik- och bildsättning. Men också att, precis som Mikael Andersson skriver, en bra story är en bra story. Oavsett ”hur mycket de än pillar i vilken ordning nyheterna ska komma på en sajt” – för att citera Andersson.
Vi är totalt 14 journalister på Örnsköldsviks Allehanda (jag inräknad) och vi har ingen desk – varken redaktörer eller reportrar. Länge låg vår krim- och breakingbevakning samt sajtredaktörskap på desken i Sundsvall. När jag tog över chefredaktörskapet för ÖA, valde jag istället att låta vår nyhetssajt helt styras av en algoritm. Mina reportrar gör journalistik, allt från reportage och granskning till breaking och blåljus.
Det innebär i vardagen att det är ÖA:s reportrar som själva ansvarar för hela kedjan kring den digitala publiceringen. Reportern skriver, fotar och bild- och rubriksätter alla texter för att därefter publicera dem digitalt. Då tar algoritmen över och placerar nyheten på sajten utifrån till exempel publiceringstid och sidvisningar.
Vår nyhetssajt levererar varje vecka lika stor trafik som betydligt större redaktioner med deskar. I flera fall till och med högre trafik. Vi har hög inloggad läsning, och ett stabilt antal digitala prenumeranter. Vi växer bland yngre läsare.
Jag håller helt med Mikael Andersson om att så många journalister som möjligt behövs ute bland våra läsare. Särskilt idag när många redaktioner har en slimmad bemanning. Det är i lokalsamhället som vi hittar de bra berättelserna och gör journalistik som engagerar. Vi måste utveckla vårt arbetssätt och föra ut deskens usp:ar ut till hela redaktionen. Med en algoritmstyrd sajt har vi på ÖA kunnat behålla alla våra reportrar ute på fältet och istället fokuserat på att tillsammans spåna skarpa vinklar, hitta bra stories och förbättra vårt berättande.
Vi vet att yngre läsare tilltalas av andra typer av berättarformer – de vill ha överblick och guidning, men också fördjupande poddar och rörlig bild. Jag vill hellre att (alla) mina journalister ska utforska nya berättartekniker för att behålla de yngre läsarnas intresse, än att fippla med extra-balkar och nya avdelningar på sajten. För som Aftonbladets Martin Schori påpekade i en analys i Dagens Media i mars utgår vi fortfarande i alltför hög grad ”från hur vi är organiserade, vilka undersajter och specialreportrar vi har” när vi skapar våra digitala produkter. När det borde vara utifrån vad den digitala läsaren egentligen vill ha.
Sandra Bygdén Shameh
chefredaktör och ansvarig utgivare Örnsköldsviks Allehanda
är ny chefredaktör för Musikindustrin.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 3 kommentar på sidan.
Kommentera
Jag tycker att det Mikael Andersson skriver är alldeles för svart och vitt. Det låter som att han inte jobbar nära en nyhetsdesk, för vad jag vet har TH ingen desk och i förlängningen ingen större digital närvaro heller. Pappret är på väg bort och man undrar vilka läsare som finns kvar i framtiden när man tidigt övergav att ens försöka skapa en relation till den yngre målgruppen.
En nyhetsdesk är en del i redaktionens mix, en ofta hårt jobbande och dedikerad skara – ibland också unga – journalister som frigör resurser åt den övriga redaktionen. Och de senaste åren har deskarna inte svällt, snarare tvärt om är det en väldigt tuff stol att sitta på när fler ska ut på fältet, men "måstejobben" ska fortfarande skrivas. Det är nog inte många redaktioner som har deskar som sitter och skriver av pressmeddelanden längre, det är en föråldrad syn.
Där jag jobbar har desken den löpande poliskontakten och larmkoll, tar emot tips på sociala medier, via mejl och telefon, anordnar chatter, skriver "snabba puckar" som ofta behöver följas upp på fält, jobbar parallellt med granskningar och oundviklig paketering (pixlingar, grafiker, datajournalistik, hantering av material från fältet).
Det är givetvis en god tanke du har att alla ska kunna allt, men efter snart 15 år i branschen ser jag ingen ljusning på den punkten. Man kan inte förvänta sig att alla ska kunna allt, jag är övertygad om att det bästa är en mix av kompetenser. Och olika specialområden gynnar ett sådant klimat. En allmänreporter kan nödvändigtvis inte hoppa in och redigera ett uppslag i tidningen.
Jag respekterar inställningen att vilja prioritera journalistik på fältet, men Sandras debattartikel är en sanning med modifikation. Örnsköldsviks Allehanda har nämligen en nattdesk som täcker upp för de cirka 10-12 timmar per dygn som hennes redaktion inte är bemannad. Det är en centraliserad desk som inte är placerad i Örnsköldsvik, men som likväl kan få ut stora som små nyheter när det händer någonting efter att ÖA:s personal har gått hem på kvällen. Det hade varit intressant att höra hur ÖA skulle lägga upp sitt arbete utan den resursen och hur ofta de hade hamnat hopplöst långt efter SR och SVT i nyhetsrapporteringen om rena nyhetshändelser.
I övrigt håller jag med kommentaren ovan om att debattartiklarna verkar ha en föråldrad syn på deskar. Det är till stor del tack vare deskmedarbetarna som allmänreportrarna har tid att ägna sig åt sitt jobb på fältet. Utan desken, som besitter stor publicistisk kompetens, hade det inte gått. Vi är kollegor, låt oss respektera varandra utan att nedvärdera varandras insats.
Nu blandas min och Micke Anderssons debattartiklar ihop – jag tycker att han har en del bra poänger, och i vissa fall håller jag inte alls med honom. Men den blev ett startskott för en debatt som jag tycker är viktig. Jag skriver i min text att det finns stor kunskap på desken, men jag tycker det är dumt att den kunskapen oftast stannar där – hos några få personer.
Det går för sakta att digitalisera våra redaktioner och att få fler att tänka hur vi ska göra vår journalistik optimal för en digital publicering. Vi konkurrerar om våra läsares tid med stora aktörer som Meta och Youtube, som i många fall har en mycket mer lättnavigerade och aptitliga produkter, och behöver ta större kliv för att kunna förbli relevanta.
Jag var också kanske otydlig i vad jag menar med "desk". Vi har så klart hjälp av centrala organisationer som producerar innehåll till exempel just nattdesk, eller livesport och redigeringsnav. Men i mitt inlägg utgick jag från hur vi valt att fördela våra lokala resurser, och där har vi valt bort att ha en särskild tjänst som ”rattar ettan”.
Alla kan inte kunna allt, men på en mindre redaktion som ÖA är det livsviktigt att större delar av redaktionen lär sig vad som är en bra digital publicering och inte. Fler bör kunna rubrik- och bildsätta, fixa grafik till sin journalistik och förstå vilket berättargrepp som ska användas när.