Gediget arbete bakom Dagens ETC:s nazistavslöjande

2 oktober, 2017

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Vi välkomnar en debatt om hur redaktioner bör hantera anonyma källor och material som gjorts tillgängligt efter eventuella lagbrott. Men först låt oss reda ut några grundläggande omständigheter kring våra publiceringar om Nordfrontfilerna.

I sitt debattinlägg i Journalisten (Nr. 11 2017) påstår  Patrick Ekstrand att Dagens ETC enbart hänger ut Sverigedemokrater vilket helt enkelt inte är sant. Debattören har uppenbarligen inte läst den kritiserade artikeln ordentligt eller de efterföljande publiceringarna i granskningen. Här är ett urval: ”SD-topp medlem i nazistgrupp” (12/9), ”KD-politiker handlade hos nazistgruppen” (13/9), ”Här är M-politikerna som handlat i nazisternas affär” (13/9) och ”Efter nazistavslöjandet – nu avgår KD-politikern” (14/9).

Förutom SD-politikerna har vi namnpublicerat en KD-politiker och två moderater. Samtliga av huvudpersonerna i artiklarna har erkänt att de tecknat stödmedlemskap och/eller beställt material från webbutiken på Nordfront som drivs av Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Uppgifterna från NMR:s server fanns offentligt tillgängliga via ett Twitterkonto och vi konsulterade en expert på vit makt-miljön som bedömde filernas autenticitet. Därefter har vår grävredaktion i flera veckors tid bearbetat grundmaterialet som består av tiotusentals läsarkommentarer och orderbeställningar i en databas. Ur denna informationsmassa identifierade vi 823 personer och körde personuppgifterna mot ett register över folkvalda politiker. Det är alltså redaktionen med hjälp av en datajournalistisk metod som hittat politikerna, ingen annan. Vid varje publicering har vi tydligt redovisat för läsarna hur vi gått till väga.

Hackergruppens identitet är okänd och vi vet inte om de undanhållit information. Det kan vi å andra sidan aldrig veta med säkerhet även om källans identitet skulle vara känd. Däremot råder det inget tvivel om att uppgifterna vi publicerat är korrekta och att de har ett stort allmänintresse.

Vi avslöjade att 16 folkvalda SD-politiker (varv hälften sitter kvar på sina poster), tre allianspolitiker och en vänsterpartist i hemlighet varit medlemmar i och/eller ekonomiskt stöttat en våldsam nazistisk organisation. Och som första redaktion granskade vi 823 personer i NMR:s svans som stödjer och finansierar denna växande och våldsbejakande grupp. Det var ett självklart beslut att publicera. Vi kan även notera att bland andra SR, DN, SVT, Aftonbladet och Expressen valde att uppmärksamma vår nyhet – antagligen just för att den är relevant, sanningsenlig och berättar något väsentligt om vår samtid.

                                                                      Eigil Söderin, grävreporter Dagens ETC
                                                                      Anton Borgström
 
 

Detta är ett svar på debatten med rubriken "Okej att publicera anonym research?" som finns att läsa här.
 

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies