Arvid Fallström: : Gringos låtsasblattar

9 maj, 2006

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det handlar om en samling borgare som försöker vara, tala och till och med skriva som blattar borde göra. […] Men precis som arbetarklassen kunde känna sig lurad när 68:orna gjort sitt för dem kommer blattarna ute i förorten att känna sig lurade när alla gringosarna gjort sin klassresa.

Med stigande förvåning har jag följt mediefenomenet Gringos skenbara framgångar. Redan från första numret kände jag mig skeptisk. I dag vet jag varför: det extremt medvetna språket.

Gringospråket, eller miljonsvenskan som gringosarna själva säger, torde ha sitt ursprung i boken Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri. En bok som för övrigt är lika oläslig som tidningen Gringo Grande. Man måste vara rejält packad eller hög som ett höghus för att få ut något av läsningen. Ja, Gringo Grande är faktiskt så tillrättalagd att jag undrar om redaktionen installerat ett program som byter ut fullt fungerande svenska ord mot miljonsvenska.

bryt

Gringo och Gringo Grande känns mest som en unken kommersialiserad upprepning av ett tidigare känt mediefenomen. Gringosarnas föregångare kallas populärt för 68:orna och de har mycket gemensamt. De gamla 68:orna skulle elakt kunna sammanfattas som en samling borgarbarn som ansträngde sig för att prata och vara som proletärer borde vara. Några proletärer hade de emellertid aldrig träffat och definitivt aldrig varit. De var låtsasproletärer.

bryt

Det är lite på samma sätt med Gringo. Det handlar om en samling borgare som försöker vara, tala och till och med skriva som blattar borde göra. Kanske går det hem, ja kanske räcker det till och med till för en klassresa till överklassen. Men precis som arbetarklassen kunde känna sig lurad när 68:orna gjort sitt för dem kommer blattarna ute i förorten att känna sig lurade när alla gringosarna gjort sin klassresa. Men det är inget att förvånas över. Denna i grund och botten borgerliga, intellektuella lekstuga har en lång tradition i västerlandet. Och borgerligheten förblir ändå densamma. Dessvärre.  

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av /!C. mån, 2011-12-19 22:18

Word!

Det bästa är att Khemiri aldrig ville få det till att språket i hans, för övrigt utmärkta romaner, skulle motsvara någon tänkt millionsvenska! Det är en lek på språkets kant och som gringosarna visat är det lätt att trilla av…

/ Carl C. Cato

Inlagt av Arvid Fallström mån, 2011-12-19 22:18

Sorbonnelitteraturvetare…

Alltid kul med respons. Men så vitt jag vet är Khemeri litteraturvetare (fil.mag) och har till och med läst litteratur i Sorbonne. Han har nog inget problem med svenskan. Men påstås ha skrivit en roman på “bruten svenska”. Vilket torde innebära att han helt medvetet tillverkat språket i boken själv. Det var ju kul om det var A clockwork orange eller Sagan om ringen vi pratade om. Men det är det ju inte. Däremot är det förstås en bok som har en självklar och väl synlig placering i alla landets neurotiskt småborgerligt regisserade skådebokhyllor. Läst eller oläst.

/ Arvid Fallström

Inlagt av Pedro Alfredo mån, 2011-12-19 22:18

“Skenbara framgångar”

Om “skenbara framgångar” innebär att man på mindre än två år går från ett enmansföretag till ett medieföretag med 18 anställda, så visst, då är Gringos framgångar skenbara. Och självklart var det Khemiri som uppfann miljonsvenskan, det vet ju alla som har varit i förorten någon gång. Har du det Arvid?

/ Pedro Alfredo

Inlagt av Arvid Fallström mån, 2011-12-19 22:18

Ferdinand fattar inte förortsprylen

Pedro Alfredo frågade mig om jag varit i förorten nån gång. Jo, jag bodde i tre års tid när jag var liten i miljonprogramsförorten Brandkärr i Nyköping på 1970-talet och sen dess hyser jag minst sagt aversion mot betongförorter som dessa. Dessutom har jag haft “förmånen” att få bo i Flemingsberg och även i Högdalen. Tyckte inte om dessa platser alls. Och jag har förstås av olika anledningar varit i många andra förorter som Fittja och Kista även om det villigt ska erkännas att jag vänder så fort jag kan när jag kommer dit. Jag är nog lite som Ferdinand, fattar inte grejen helt enkelt. 18 anställda är ju däremot kul för Gringo, men vi vet ju hur anställningsförhållandena ser ut i medierna så det vore ett kors i taket om du talar om 18 heltidsanställda med lön. Det låter keff, som jag med flera sade i lumpen för 16 år sedan, apropå miljonsvenskan…

*keff är cirka 35 år gammalt och betyder dåligt röka, eller “kasta eller förstör”, som det betyder i militärslang.

/Arvid Fallström

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies