Gå direkt till textinnehållet

Andersson & Bering: Storebror på väg att strypa källorna

Till alla er som aldrig funderat på att ställa er på barrikaderna: nu är det dags! Samhället börjar på ett alltmer strukturerat sätt bygga upp storebrorssystem som täpper igen anonymitetens säkerhetsventil och därmed stryper källorna.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Till alla er som aldrig funderat på att ställa er på barrikaderna: nu är det dags!
Skyddet för våra källor, det som anses som det öppna och demokratiska samhällets säkerhetsventil, är allvarligt hotat.

Tänk dig att du får kontakt med en person som kan ge dig uppgifter i en härva som du bevakar. Källan arbetar på den myndighet eller det företag som du granskar och vill därför vara anonym. Det borde inte vara några problem. Enligt vår grundlag ska det vara möjligt – missförhållanden ska kunna komma fram i ljuset.

Men tekniken har redan sprungit ifrån grundlagens tanke.

Annons Annons

bryt

Genom pur aningslöshet har de flesta journalister och deras källor lämnat spår som gör det möjligt att avslöja kontakterna ganska snart. Med ett virus i journalistens e-postsystem kan källans hemliga telefonnummer plötsligt vara på vift ute på Internet. Mejl lagras i e-postservern som källans arbetsgivare av en slump eller genom systematiskt sökande kan hitta. Meddelandet på telefonsvararen hamnar ofta i en central server. Har källan hämtat uppgifter ur en databas eller gått in i arkiv med kodlås framgår det sannolikt tydligt att just hon eller han varit där. Tar källan bilen förbi Stockholms kommande vägtullar har arbetsgivaren via transpondern snart ett kvitto på var hon eller han har varit.

Men hotet är större än så.

bryt

Samhället börjar på ett alltmer strukturerat sätt bygga upp storebrorssystem som täpper igen anonymitetens säkerhetsventil och därmed stryper källorna. En rad lagförslag, både i Sverige och EU bidrar till det.

Som Affärsvärldens Per Agerman uppmärksammade i Journalisten (30/05) finns ett EU-förslag som innebär att alla våra tele- och Internetkontakter ska lagras. Syftet låter vällovligt – polisen ska kunna spåra terrorister och andra grova brottslingar för att kunna förebygga allvarlig brottslighet. Men problemet är att användningsområdet för stora databaser lätt kan förskjutas när någon plötsligt ser nya möjligheter med dem.

Den väg lagstiftarna nu slagit in på ger lika obehagliga kårar längs ryggraden som när man läser Orwells 1984 eller Bradburys Fahrenheit 451. Med den avsevärda skillnaden att det inte handlar om idéer sprungna ur författares fantasi längre. Nej, nu är det på riktigt. Inte ens mediernas källor fredas.

Regeringen har nyligen skickat ut sitt lagförslag om att tillåta buggning på remiss. Journalister ska skyddas särskilt säger man, liksom bland andra advokater. Skyddas särskilt låter ju bra tills man inser att förslaget i själva verket innebär ännu en urholkning av källskyddet eftersom skyddet inte längre är absolut. Tvångsmedlen kan komma att användas även mot redaktioner – för det är ju inte säkert att de har rent mjöl i påsen: ”En narkotikaliga ska inte kunna bygga upp en advokatbyrå eller en tidningsredaktion för att vara skyddad” säger justitieminister Thomas Bodström i en intervju i SvD den 24 oktober 2005. bryt

I den elektroniska världen har källskyddet sakta urholkats under flera år. Men nu står vi inför en systematisk nedmontering som vi måste stoppa omedelbart.

Journalistförbundet har länge krävt en förstärkning av yttrandefriheten och skyddet för mediernas källor. Förbundet har i en rad sammanhang krävt att den svenska regeringen ska leva upp till löftena om att värna den svenska offentlighetsprincipen gentemot EU. Journalistförbundet har tagit fram en checklista för elektroniskt källskydd – som för närvarande är på väg att omarbetas.

Även den europeiska journalistfederationen EFJ, paraplyorganisation för 250 000 journalister, har reagerat på EU-förslaget om datalagring. Organisationen har skrivit ett brev till alla europaparlamentets ledamöter för att peka på konsekvenserna för källskyddet – och därmed mediernas möjlighet att fungera som vakthund mot oegentligheter.

Men vi måste ryta ännu högre.

bryt

Journalister – reagera! Sluta jobba som om all kommunikation vore skyddad – det är den inte. Nu måste vi värna källorna – och skapa arbetssätt så att de verkligen skyddas. Diskussionen måste börja ute på de enskilda redaktionerna. Vad gör du för att dina kontakter ska överleva deadline?

Det är också dags att var och en ställer större krav på våra politiker. Det räcker inte med att förbundet skickar remissvar – som sedan kan glömmas i departementens arkiv. Yttrandefriheten måste vi alla värna varje dag.

Vi måste stoppa marschen från ett samhälle där medborgarna kan granska staten till ett där staten övervakar medborgarna.

ledamöter i Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp

Fler avsnitt
Fler videos