Gå direkt till textinnehållet

Wolodarski: Inget intresse av att skapa en rädslans kultur

”Dåligt arbetsklimat leder till en sämre tidning, så ingen redaktionsledning har intresse av att skapa en rädslans kultur." Det säger DNs chefredaktör Peter Wolodarski till Journalisten.

Det har förts fram stark kritik kring hur personal behandlas på Dagens Nyheter på senare tid. Styrelsen för Stockholms dagspressdistrikt har kallat Dagens Nyheter för "Ryanair på svenska”.

I Sydsvenskan skrev Anders Mildner igår om nedskärningar inom medier och att journalister inte vågar berätta om nedskärningarna och arbetsförhållanden på tidningar.

Som publicist, vad tycker du om att journalister är rädda och är oroliga för repressalier om de berättar vad de tycker? Det har kommit kritik mot hur tolv medarbetare har behandlats på DN.

– Det är illa om medarbetare känner rädsla för att framföra sin mening. I tider av nedskärningar finns naturligtvis denna risk, och vi är definitivt uppmärksamma på den. Dåligt arbetsklimat leder dessutom till en sämre tidning, så ingen redaktionsledning har intresse av att skapa en rädslans kultur. Jag tror att alla chefredaktörer håller med mig om det, säger Peter Wolodarski.

Han påpekar att det det senaste halvåret framförts ganska många synpunkter om tidningens nedskärningar, på internmejl och i branschpress.

– Någon tystnad råder knappast vad gäller utvecklingen på DN, även om en del överord använts i stridens hetta. Sedan kommer man inte ifrån grundproblemet, som ju är det ekonomiska läget i branschen och hela den dramatiska strukturomvandling som slår stenhårt mot medieindustrin. I spåren av den tvingas vi alla att ha ett helt annat fokus på kostnaderna än tidigare för att långsiktigt kunna trygga överlevnaden för den professionella journalistiken. De besparingspaket vi sett i branschen det senaste året är knappast de sista.

– Om arbetsgivare och fack försöker lösa problemen tillsammans tror jag att skadorna minimeras. Vi har suttit i diskussioner med vår egen klubb i ungefär ett halvår, och vänt och vridit på de flesta stenar. Sedan blir man inte alltid överens om allt, något som kanske också ligger i våra olika roller. Säkert är dock att konfrontation och demonisering inte är bra för någon.

Fler avsnitt
Fler videos