Gå direkt till textinnehållet

Skånskan kritisk till förslag på ändrat presstöd

Skånska Dagbladet är mycket kristik till Presstödskommitténs förslag som i dag lämnas över till regeringen. Enligt förslaget skulle Skånskan tappa 25 procent av stödet.

Enligt Skånska Dagbladet är tidningen den stora förloraren om förslaget om ändringar i presstödet genomförs.

”Det förslag som Presstödskommittén lagt fram slår hårt och ensidigt mot Skånska Dagbladet. Medan i stort sett samtliga övriga andratidningar i landet får ett ökat stöd från 2017, då det nuvarande presstödet löper ut, förlorar tidningen ungefär hälften av sitt stöd jämfört med vad det är för närvarande. Särskilt stort blir tappet i stöd när det nuvarande stödet ersätts med det nya. På ett år kan Skånska Dagbladet tappa 25 procent av sitt stöd.”, skriver Skånskan i ett pressmeddelande.

Skånskan har i dag ett så kallat storstadsstöd och kommer ut sju dagar i veckan. Den nya stödmodellen innebär att dagstidningar som endast kommer ut sex dagar i veckan får ett ökat presstöd.

Annons Annons

”Det är därmed en djupt orättvis stödmodell som gör skillnad på skånska tidningsläsare och tidningsläsare på andra håll i landet. De besparingar det föreslagna stödet kan tvinga fram riskerar leda till att medieskugga breder ut sig i Skåne när flera kommuner kan ställas utan daglig nyhetsbevakning. (Skånska Dagbladet bevakar i dag regelbundet 16 skånska kommuner.).”

Skånskan påpekar att med Presstödskommitténs förslag hamnar runt 75 procent av stödet till flerdagarstidningar i stora tidningskoncerner.

”Bakom Skånska Dagbladet står inga stora kapitalintressen, företaget ägs av 290 enskilda andelsägare, och är en av få kvarvarande självständiga tidningskoncerner i landet. Med presstödskommitténs förslag riskerar tendenserna till en monopolisering av tidningsmarknaden att förstärkas.”

 

Fler avsnitt
Fler videos