Gå direkt till textinnehållet

”Mobilen går om datorn i sommar”

Medieanvändningen förändras nu mycket snabbt, visar SOM-undersökningen för 2012. I en rapport från SOM-institutet bedömer forskarna att trafiken för Aftonbladet mobil kommer att överstiga den för Aftonbladets nyhetssajt under sommaren 2013.

Kvällstidningsanvändningen i mobiltelefonen ökar kraftigt och mellan 2011 och 2012 har andelen som regelbundet använder sig av kvällspress endast i mobiltelefon ökat från noll till tolv procent. Samtidigt minskar användandet av kvällspress endast via dator, från 48 procent till 33 procent. Andelen som använder kvällstidningar i både mobil och dator är 16 procent.

Andelen som regelbundet använder kvällstidningar enbart i papper ökar mellan 2011 och 2012 – från 15 till 21 procent.

Det visar SOM-undersökningen från 2012. I SOM-institutets rapportbok Vägskäl redogör forskarna Mathias A Färdigh och Oscar Westlund för övergången från kvällspress till kvällsmedier, och gör bedömningen att mobilen kommer att gå om datorn för Aftonbladet nu under sommaren.

Annons Annons

”Resultaten i denna undersökning pekar mot att [kvällspressen] även fortsättningsvis, och i ännu högre grad, rimligen bör lägga kraft vid att såväl analysera som anpassa sig till den tilltagande användningen av mobilen för nyheter”, skriver forskarna i rapporten.

Fler avsnitt
Fler videos