Gå direkt till textinnehållet

Journalist från Rwanda gömmer sig i Sverige

Sedan en diplomat från Rwanda utvisats från Sverige vågar nu en rwandisk journalist som varit gömd i Sverige tala ut.

Journalisten Jean Bosco Gasasira, som är chefredaktör för den regimkritiska tidningen Umuvugizi, flydde från Rwanda i april 2010, efter att myndigheterna stängt ner hans tidning för att de ansåg att den uppviglat till våld samt att man kritiserat landets president Paul Kagame. Det berättar CPJ.

I samband med detta mottog Gasasira en mängd hotfulla samtal, vilket gjorde att han bestämde sig för att fly landet. Han berättar att han sedan september 2010 varit gömd i Sverige, eftersom han varit förföljd av rwandiska agenter som bland annat ska ha försökt förgifta honom. Enligt Gasasira har han fått stor hjälp av svenska myndigheter som skyddat honom.

Att rwandiska myndigheter hotat flyktingar från landet har det rapporterats om tidigare, bland annat av BBC. Tidigare i veckan gick nyhetsbyrån AP ut med att en diplomat från Rwanda blivit utvisad från Sverige för att ha spionerat på rwandiska flyktingar.

Annons Annons

Utrikesdepartementet har valt att inte kommentera Journalistens frågor kring detta.

Jean Bosco Gasasira menar att president Kagame försöker bryta ner rwandiska medier genom att tvinga journalister i exil. Han säger att han fortsatt kommer vara försiktig i Sverige och inte visa sig på offentliga platser.

Fler avsnitt
Fler videos