Gå direkt till textinnehållet

Filmstopp på presskonferens upprör

Journalister får inte filma under presskonferenserna efter matcherna i Swedish Hockey League. ”Det är en parodi att det som ska vara Sveriges modernaste proffsliga hanterar medier så här”, säger sportjournalisten Adam Savonen. UPPDATERAD

SHL har sålt rättigheterna för rörlig bild under ligamatcherna till C More. Det innebär att ingen annan får filma från två timmar före till 45 minuter efter match. Filmförbudet omfattar presskonferenserna, som ligger kort efter matchslut.

Det här har upprört flera sportredaktioner i landet. I lördags gjorde Nerikes Allehandas utsända i Malmö (för matchen Örebro Hockey-Malmö Redhawks) en markering mot SHL. Reportern Gabriel Rådström började sitt TV-inslag från Malmö med att säga att SHL stod för kvällens största självmål i och med filmförbudet.

– En presskonferens är en arbetsplats för medier. Hur den dokumenteras ska vara vårt val, inte någon annans, anser Anders Uddling, sportchef på NA.

Annons Annons

Han konstaterar att sportjournalister har en uppsjö av olika rättighetsavtal att förhålla sig till.

– Vi visste att SHLs kontrakt med C More hindrar oss från att direktsända matchbilder från arenan, och att det är embargo på 45 minuter efter slutsignal för egna rörliga bilder från arenan. Men att vi också skulle förbjudas att ens slå på en rörlig kamera för att bevaka en öppen presskonferens, och publicera materialet i efterhand, var en regel vi inte stött på tidigare.

– En organisation som SHL borde kunna se på denna fråga ur ett större perspektiv än bara kameralinsens. Detta är ett självmål som i förlängningen drabbar alla hockeyintresserade, menar Anders Uddling. 

Adam Savonen, sportjournalist på Norran, skräder inte orden över SHLs upplägg:

– Det är pinsamt. Att kalla det för presskonferens och förbjuda medier att filma är bland det dummaste jag hört! De tjänar pengar på att vi är där och ställer frågor. Ska vi ställa upp på det? Det blir också en branschfråga: får man kalla det presskonferens om det ingår i ett rättighetspaket?

Johanna Hemming, kommunikationsansvarig på SHL, påpekar att presskonferensen är till för medierna och att det går bra att ställa frågor och göra ljudupptagningar för eget bruk.

Vad säger du om kritiken från sportjournalisterna?

– Vi har en löpande dialog med journalister, och det är klart att vi lyssnar på kritiken. Jag har också haft en bra dialog med NA efter helgen.

Kan det bli en ändring?

– Det ligger ingen prestige i den här frågan för vår del, vi vill hitta en pragmatisk lösning som funkar för alla, inklusive de som har de rörliga rättigheterna. Men just idag har jag ingen färdig lösning.

Fler avsnitt
Fler videos