Gå direkt till textinnehållet

Hetsig debatt runt Hannes Westberg

Debatten fördes i två dimensioner: om juridiska sakfrågor och pressetik.Kanske var det nödvändigt: det går inte att diskutera pressetiken utan sakfrågorna. Men resultatet av debatten på JMK i måndags mellan DN-ledarskribenten Hanne Kjöller och Jan Josefsson från SVTs Uppdrag granskning, blev därmed en både hetsig och yvig föreställning.

Debatten fördes i två dimensioner: om juridiska sakfrågor och pressetik.
Kanske var det nödvändigt: det går inte att diskutera pressetiken utan sakfrågorna. Men resultatet av debatten på JMK i måndags mellan DN-ledarskribenten Hanne Kjöller och Jan Josefsson från SVTs Uppdrag granskning, blev därmed en både hetsig och yvig föreställning.

Kjöller, som med utgångpunkt från den film som senare visade sig vara manipulerad, i en av sina ledarartiklar gett visst stöd åt tesen att polisen handlade i nödvärn, inledde med en detaljspäckad anklagelseakt mot Uppdrag granskning:

– Dokumentären inte bara spekulerade i skuldfrågan, utan fastställde skuld, skrev ut motiv och manipulerade publiken bland annat med att förse filmsekvenserna med musik hämtad från filmen Fargo, sade Kjöller och framhöll att kvällens debatt borde handla om journalistik, inte om polismännens skuld, vilken är rättssystemets ansvar.

– Hannes Westberg sköts nästan ihjäl, ett stort antal ungdomar trakasserades vid tillslaget mot Schillerska gymnasiet, ska vi då sitta här och diskutera om vi lägger på ljud eller ej i vår dokumentär? replikerade Jan Josefsson med hetta.

Kjöller hårt ansatt

Bitvis blev Hanne Kjöller hårt åtsatt av återkommande inlägg från journalistkollegor i publiken.

Bägge huvuddebattörerna framhöll att de själv mottagit hundratals mejl och brev från läsare/tittare med grova angrepp på sina framställningar:

– I morse fick jag ett ganska typiskt brev där det står att polisen borde skjutit flera hundra av aktivisterna. Den inställningen har förfinats och upphöjts till ideologi på ledarsidorna, hävdade Josefsson.

När debatten övergick till redovisning och analyser av filmsekvenser, polisers antal och gruppering, avstånd mellan stenkastare och polis, förlorades bitvis kontakten med det sprängfyllda auditoriet.

Viss självkritik från debattörerna

Trots att debatten var fylld av bittra anklagelser och drypande sarkasmer ventilerade även debattörerna viss självkritik:

– Redigering är det mest manipulativa man kan ägna sig åt, medgav Josefsson men inskärpte att framställningen helt måste underordna sig sakfrågan, alltså det man som journalist kan få fram om skuld, ansvar och rättssystemets tillkortakommanden.

– Jag har erkänt att jag inte kunde föreställa mig att åklagarens film var manipulerad, sade Hanne Kjöller.

Hannes Westberg själv på plats

På första bänk i Stockholm fanns även den skjutne Hannes Westberg själv, som i slutet betonade att hans låga tankar om medierna och deras cynism hade sjunkit än mer efter kravallerna i Göteborg.

pf@sjf.se

Fler avsnitt