Gå direkt till textinnehållet

Kubansk bloggare misshandlad

Yoani Sánchez, den kända kubanska bloggerskan och aktivisten för yttrandefrihet och människorätt, misshandlades förra fredagen av kubansk säkerhetstjänst. Via twitter säger hon sig nu också ha identifierat en av männen som förde bort henne.

Yoani Sánchez, har via sin engelskspråkiga blogg Generation Y nått en global storpublik för sina avslöjanden om förtryck och missförhållanden på Kuba. Hon har också vunnit de spanska Ortega y Gasset-priset i journalistik. I fredags blev hon misshandlad och bortförd av säkerhetstjänsten utanför sitt hem i Havanna. Männen som stoppade henne och beordrade henne följa med i en bil ville inte legitimera sig. Till en början gjorde därför Yani Sánchez motstånd, varefter misshandeln inleddes. Både hon och hennes manlige vän Orlando fördes bort med bilen, men släpptes senare fria i ett område Havanna. Sánchez redogör för händelserna på engelska på sin blogg, och skriver också att hon i tjänstemännen såg spår av oro över misshandeln. I Kuba är det vanligt att oliktänkande fängslas och isoleras från arbetslivet, däremot är misshandel ovanligt och fysisk tortyr förekommer inte.

Sánchez säger sig, via sitt Twitterflöde, (spanskspråkigt) nu också ha identifierat en av de män som förde bort henne i fredags.

Fler avsnitt
Fler videos