Gå direkt till textinnehållet

RUG: Svenska journalister hotas mest i Norden

Svenska journalister löper tio gånger större risk att hotas än sina nordiska kolleger, enligt en rapport från Reportrar utan gränser som bygger på intervjuer med ordförandena i de nordiska journalistförbunden. Men den stora skillnaden mellan siffrorna i rapporten kan bero på att förbundens medlemmar är olika aktiva när det gäller att rapportera in hot. (RÄTTAD)

Under de senaste två åren har ungefär 300 journalister rapporterat in att de har blivit hotade till det svenska Journalistförbundet. Det vill säga 150 per år. Det är långt fler än till de andra journalistförbunden i Norden.

Trond Idås, ordförande i det norska journalistförbundet, har i år fått 10 till 20 hot inrapporterade. Motsvarande siffra i Finland är 1 till 2 hot per år. Båda ordförandena tror att det ingår i medieföretagens strategi att inte gå ut med hot, eftersom det skulle kunna ge mer uppmärksamhet till dem som utfört hoten.

Arna Schram, Islands journalistförbunds ordförande, menar att det finns väldigt få exempel på hot mot journalister på Island. Hon ser en tänkbar orsak att journalister inte rapporterar in dem till förbundet. Men hon tror att det främst beror på att Island är ett litet land med ett väl utvecklat demokratiskt system.

Annons Annons

I Danmark förekommer det knappt några hot mot journalister, enligt Mogens Blicher Bjerregård, ordförande i det danska journalistförbundet. Han tror inte att det finns ett mörkerantal och litar på att medlemmarna skulle kontakta förbundet om de skulle bli utsatta för hot.

Fler avsnitt
Fler videos