Gå direkt till textinnehållet

Matti Stenrosen: ”Grävandet pågår fortfarande”

Vänner och kolleger till Matti Stenrosen var ett tag oroliga för att han skulle bli nedslagen och misshandlad. Hans grävande i det kommunägda fastighetsbolaget AB Kristianstadsbyggen och dess styrelses vidlyftiga utsvävningar med spritfester, gåvor i hundratusenkronorsklassen och påkostade konferenser i utlandet hade gjort att han fått större delen av Kristianstads etablissemang emot sig.

Vänner och kolleger till Matti Stenrosen var ett tag oroliga för att han skulle bli nedslagen och misshandlad. Hans grävande i det kommunägda fastighetsbolaget AB Kristianstadsbyggen och dess styrelses vidlyftiga utsvävningar med spritfester, gåvor i hundratusenkronorsklassen och påkostade konferenser i utlandet hade gjort att han fått större delen av Kristianstads etablissemang emot sig.

Anonyma brev och mejl kom till Kristianstadsbladet som uppmanade tidningen att sluta gräva. Matti Stenrosen fick ta emot förtäckta hot från bolagets ledning om att han skulle vara mycket försiktig med formuleringarna i sina artiklar. Han tolkade det som att de tänkte stämma honom om det var några direkta faktafel i texterna. Det absurda var att Kristanstadsbyggen till en början vägrade att lämna ut dokument som kunde förhindra att felaktiga uppgifter publicerades. Bolagsstyrelsen försökte även misstänkliggöra Kristianstadsbladet och påstod att det låg politiska motiv bakom Matti Stenrosens artiklar.

Kritiserades av kolleger på andra medier

Maktelitens kritik av Kristianstadsbladet fick även lätt komiska drag. Under en längre tid hade stadens prominenta herrar velat ha med Kristanstadsbladets chefredaktör Peter Melin på morgongymnastik, som de kallade för gubbröra. När han slutligen bestämde sig för att delta fick han signaler om att det inte var lämpligt med hänvisning till tidningens bevakning av Kristianstadsbyggen.

Annons Annons

Men det som upprörde Matti Stenrosen djupast under arbetet med att nysta upp härvorna runt fastighetsbolaget var att kolleger öppet kritiserade Kristanstadsbladets granskning. Radio Kristianstads förre chef Åke Lindh fördömde i en radiokrönika tidningens arbete och kallade det ”kampanjjournalistik”.

– Jag tycker att det var obehagligt. Hans framträdande i radion var inte opartiskt eftersom han hade anlitats som informationskonsult av Kristanstadsbyggen. Den nuvarande radiochefen har bett oss om ursäkt, säger Matti Stenrosen.

Bland alla de fakturor Matti Stenrosen gick igenom hittade han en på två luncher som VDn för Kristanstadsbyggen ätit med Åke Lindh och en frilansjournalist som jobbar för Norra Skåne. Bolaget hade anlitat Åke Lindh och frilansjournalisten för att de skulle hjälpa till att författa ett svarsbrev till Kristianstadsbladet på deras begäran att få ut allmänna handlingar. Till Kristianstadsbladet svarade Åke Lindh att han använde sig av sin rätt att tycka och tänka högt: ”Om jag gör det på uppmaning av AB Kristanstadsbyggen, Kristianstadsbladet eller av mig själv kvittar. Jag gör inget som strider mot mitt samvete”. Inte heller frilansjournalisten tyckte att det var fel att delta vid luncherna eftersom han frilansar.

30-tal artiklar om byggbolagets skandaler

Det var inte ett traditionellt grävjobb som Matti Stenrosen ägnat sig åt, där reportrar under månader samlar fakta för att sedan publicera materialet. Det rörde sig snarare om att lägga ett pussel. Ett avslöjande har lett till ett annat. Det har varit grävande journalistik inför öppen ridå där Matti Stenrosen i ett 30-tal artiklar avslöjat fler och fler pikanta detaljer om det kommunala byggbolaget.

– Jag har ännu inte fått fram allt. Grävandet pågår fortfarande, men med lägre intensitet.

Matti Stenrosen anser att det han grävt fram har varit bra för Kristianstad. Det kan inte vara bra att det finns bolag inom kommunen som bryter mot alla de regler som andra bolag och kommunal förvaltning måste följa.

Härvan kring Kristianstadsbyggen började med ett debattinlägg där en suppleant i bolagets styrelse skrev att han inte tänkte följa med på styrelsens årliga studieresa utomlands därför att det söps för mycket. Matti Stenrosen begav sig till bolagets huvudkontor och begärde ut handlingar för att undersöka om det fanns någon sanning bakom anklagelsen. Men det visade sig inte så lätt. Ledningen försökte, med styrelsens goda minne, på olika sätt att obstruera för att slippa lämna ut handlingar om sina studieresor. Matti Stenrosen var tvungen att specificera vilka dokument han ville se. Ekonomichefen gick då iväg, kom tillbaka med handlingarna efter 15 minuter och frågade om Matti Stenrosen ville ha en kopia som tog ytterligare 15 minuter att få. Det var ett maktspel för att trötta ut Matti Stenrosen. Han insåg snabbt att han inte kunde fortsätta så för då skulle det ta år innan han fick ut alla dokument. Han lämnade därför in en skriftlig begäran att få ut de handlingar han ville se.

– Det har varit ett ansträngande grävjobb, inte på grund av påtryckningar och hot, utan därför att det har tagit en sådan tid att få fram handlingar. Men jag är klar över min roll i det demokratiska systemet. Som journalist är det min uppgift att granska bolag som Kristanstadsbyggen.

Alkoholnotor på 300 000 kr

Ju fler dokument Matti Stenrosen gick igenom desto mer växte hela härvan runt bolaget. Enbart för år 2000 hade Kristianstadbyggen en representationsnota på nästan 300 000 kronor, enbart för alkohol. Det gick sällan att utifrån kvittona se vilka som bjöds och syftet med representationen. Bolaget hade även en egen bar på kontoret där det år 2000 konsumerades sprit för 30 000 kronor. Bolaget gav bort gåvor till ett värde av 800 000 kronor, men det framgick inte till vem och varför. Taxikvitton för tusentals kronor var vanliga. Vid ett tillfälle åkte en anställd tur och retur till Köpenhamn för 4 875 kronor. Ingenstans framgick syftet med resan.

Kristianstadsbyggens VD hade tre bilar; en för sommaren, en för vintern och en representationsbil, som visade sig vara kungens gamla BMW. Bolaget hade även ett färdiginrett bombsäkert kontor på hemlig plats i stan – varför ett kommunalt fastighetsbolag skulle ha ett skyddsrum framgick aldrig i de handlingar Matti Stenrosen lyckats få ut. På styrelsens studieresa till Lissabon började dagen med starköl till frukost, lunchvin á 600 kronor flaskan och sedan champagne på kvällen för 1 400 kronor flaskan osv, osv.

Läsarna har varit positiva till Matti Stenrosens undersökande journalistik. De har hört av sig och tyckt att tidningen har utfört sitt uppdrag att granska makten. Kontakten med läsarna har ökat. Hundratals insändare och debattartiklar i ämnet har publicerats i tidningen. Det visar att grävande journalistik kan vara moraliskt lönsam, eftersom läsarnas respekt och uppskattning av tidningen ökar. Men som sagt, många av dem som har makten i staden har inte varit så glada åt avslöjandena och troligtvis anser de att hela affären har svärtat ner bilden av Kristianstad. Och den vanligaste försvarsreaktionen är att attackera budbäraren.

Frostigare politikerrelationer efter avslöjandena

Matti Stenrosen, som är kommunreporter, har märkt att relationen till de folkvalda har blivit frostigare. De är inte längre lika villiga att lämna uppgifter till tidningen.

– Politiker som tidigare hälsade glatt visar tydligt att de inte uppskattar vad vi gör.

Inledningsvis var det flera reportrar inkopplade i granskningen av bolaget men Matti Stenrosen har sedan dess fortsatt själv med stöd från nyhetschefen Sven-Ingvar Håkansson. Han har också haft kontakt med Britt-Marie Citron, som avslöjade korruptionen i Motala där politiker på kommunens bekostnad ätit gott på stadshotellet och gjort utlandsresor, och Lars-Göran Svensson, som tillsammans med kolleger nystade upp härvan kring Göteborgs Spårvägar AB.

För att hinna med sina dagliga uppdrag som kommunreporter har Matti Stenrosen jobbat mycket på fritiden, men det är något han inte ångrar. Många intervjuer med de anställda på bolaget har han gjort efter kontorstid eftersom de har varit rädda för att få sparken om de yttrade sig för medierna.

– Det har varit roligt att gräva i det kommunala bolaget. Även min fru har tyckt att det varit spännande. Men min styvdotter anser att jag jobbar för mycket.

Hela styrelsen i Kristanstadsbyggen har nu avgått och en ny har tillsatts. Den nya ordförandens inställning till medierna är annorlunda. Matti Stenrosen fick ett rum och en dator till förfogande på huvudkontoret och en anställd från en revisorfirma rekryterades för att hjälpa till att ta fram originalhandlingar. De anställda har nu gått kurser i öppenhet.

Matti Stenrosen bor själv i ett hus som ägs av Kristianstadsbyggen. Han har inget att klaga på. Det är en vacker lägenhet och under tiden som han utredde oegentligheter inom bolaget var hantverkare hemma hos honom och renoverade bostaden.

Var du någon gång rädd för att bolaget skulle hämnas och kasta ut dig och familjen?

– Nej, aldrig.

pj@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos