"Vi ville ta reda på
mer om barnslaveri"

10 augusti, 2017

FOTO: Privat I Ghana pågår omfattande slavhandel med barn som får arbeta i fiskeindustrin, något som Aftonbladet berättat i en serie reportage. Bakom artikelserien står JMK-studenterna Fanny Renman (bilden) och Martin Adlercreutz.

- Jag hade deltagit i ett studentutbyte i Ghana tidigare och fått höra om barn som jobbade i fiskeindustrin. Jag fick inte veta så mycket mer då, men bestämde mig för att fortsätta undersöka barnslaveriet, berättar Fanny Renman.

Under en kurs med internationell inriktning på JMK i Stockholm fick studenterna i uppgift av sin lärare Jesper Huor att genomföra ett projekt under en månad. Fanny Renman kom att tänka på barnarbetet i Ghana och intresserade sin studentkollega Martin Adlercreutz (bilden till höger) för projektet. I Ghana är det inte ovanligt att barn säljs som slavar. Omkring 21 000 barn utför slavarbete i fiskeindustrin vid Voltasjön.

- Jag tyckte att det skrevs väldigt lite om Ghana i svensk press och att landet var värt att uppmärksamma mer, säger Fanny Renman.

Så följde en tid av research och förberedelser. Fanny kontaktade personer hon kände i Ghana.

- Vi kollade också säkerhetsläget. Jag var i kontakt med flera journalister, bland annat Sveriges Radios och Sveriges Televisions Afrikakorrar och fotografen Martin von Krogh, som gjort ett liknande reportage i Afrika. Alla var väldigt stöttande och glada att få hjälpa oss.

Fanny Renman och Martin Adlercreutz vistades först i Ghanas huvudstad Accra under några dagar innan de reste runt i landet och sökte upp människor som drabbats av slavhandeln på olika sätt. Med sig hade de två lärare som Fanny Renman kände sedan sin tidigare resa och som bland annat fungerade som tolkar.

Bland annat träffade de 14-årige Neenyi, som såldes av sin faster och som arbetat som fiskeslav under sex år, och Abraham som kidnappades av sin morbror och tvingades till arbete vid sjön. De har också träffat Ameble, vars pappa blev slavhandlare för att bekosta sin sons skolgång.

Innan Fanny Renman och Martin Adlercreutz reste till Ghana tog de kontakt med organisationen Challenging Heigts som arbetar för att frita barnslavar. Myndigheterna försöker också stävja handeln, men lagarna är tandlösa.

- Det gick lättare än vi trodde att arbeta i Ghana, berättar Fanny Renman. Med hjälp av våra fixare kunde vi prata med dem vi ville. Det är inte tabu i landet att sälja sina barn till slavarbete så därför är det ingen som försöker gömma barnen.

Däremot säger hon att hon och Martin ställdes inför en del etiska ställningstaganden kring vad de skulle sovra bort från sina intervjuer.

Tre reportage, en film och en 360-film blev resultatet av projektet. Materialet köptes av Aftonbladet. Du kan läsa reportagen här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies