Intensivvårdsläkaren Johnny Hillgren i Gävle intervjuas av SVT Nyheters team. FOTO: Niclas Berglund/SVT

”Vi tycker att vi var nära, men inte närgångna”

15 april, 2020

Coronakrisen Rapport visade bilder på svårt sjuka covidpatienter i Gävle igår. Redaktören Anders Sundkvist berättar om hur den etiska diskussionen gick till.

I ett reportage i Rapports 19:30-sändning igår intervjuades vårdpersonal inne på IVA på Gävle sjukhus, där tio svårt sjuka patienter vårdas för covid-19. Flera patienter syntes och hördes i bild, med närbilder på sjuka kroppar.

Hur gick den etiska diskussionen kring att filma så sjuka patienter?
– Vi hade en noggrann diskussion, med reporter och fotograf, och tittade igenom reportaget tillsammans med ansvarig utgivare innan vi spikade det färdiga inslaget. Vårt resonemang var att vi tycker att reportaget visserligen är nära, men inte närgånget. Det är varsamt filmat och alla ansikten är noga blurrade, säger Anders Sundkvist, ämnesredaktör på SVT Nyheter.

– Det skulle varit svårt att göra ett inslag där inifrån med bara dataskärmar och läkare.

Behöver man komma så nära och visa de här sjuka kropparna?
– Jag tror att all journalistik ger en så sann bild som möjligt ju närmare man kan komma. En telefonintervju där en läkare berättar ger inte samma bild som när man är på plats.

En svårt sjuk kvinnas röst hördes också. Hur tänkte ni kring hennes integritet?
– De patienter som hörs i reportaget har fått sina röster tillvridna, så att de inte ska gå att känna igen.

Varför ville ni in på en intensivvårdsavdelning?
– För det första var det väldigt viktigt för oss att avdelningen verkligen var med på och själva ville att vi skulle kunna beskriva det här, och att de hade förtroende för oss att kunna göra det på ett varsamt sätt.

– Men skälet är att vi är mitt inne i coronaverkligheten som drabbar oss alla på olika sätt. Det pågår en enorm insats i vården, det känns helt enkelt journalistiskt intressant att kunna ge en bild av det arbetet. Så balanserad och hänsynsfull som möjligt, och där upplever jag att vi lyckades.

Hur tänkte ni kring risken för SVT-teamet?
– De hade självklart full skyddsutrustning, som vi blivit försäkrade om inte användes på bekostnad av vårdpersonal.

Vilka reaktioner har ni fått på reportaget?
– Jag har inte hunnit kolla igenom flöden. När vi utvärderade det själva på redaktionen idag var den genomgående slutsatsen hos de som var med att vi hade lyckats göra det på rätt sätt. Men det här är svåra saker, jag förväntar mig inte att alla tittare ska tycka om det, säger Anders Sundkvist

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Coronakrisen

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies