"Vi måste släppa
fram olika åsikter"

24 september, 2015

Journalisten TV ”Vi är alldeles för PK i dag och rädda för att släppa fram olika åsikter. Vi måste lyssna även på dem som inte tycker som vi”. Det sade Lotta Gröning, krönikör i bland annat Expressen, när Journalisten anordnade debatten ”Åsiktspoliser och SD-troll, vart är debattklimatet på väg” på Bokmässan i Göteborg. Här kan du se hela debatten.

Lotta Gröning var orolig för dagens debattnivå, och menade att det var ett vidare problem än att bara gälla medierna. Samma bekymmer finns även hos de politiska partierna.

- De kör demokratin baklänges genom att tala om för folk vad de ska tycka. Vi måste ha demokrati och en levande debatt i samhället. I dag är det många röster som tystnat, för att de bara  mötts av hat och hot, när de deltagit i debatten på nätet.

Hon fick medhåll av Martin Aagard, medarbetare på Aftonbladet Kultur, som berättade om en småbarnspappa han varit i kontakt med som tidigare varit aktiv i kommentarsfälten men som inte längre vågade.

- Vi journalister har det lättare. Vi kan få stöd av kolleger. Och som offentlig person och debattör måste jag kunna tåla hård kritik. Men många andra röster tystnar.

Under debatten diskuterades även det hårda debattklimatet på framför allt Twitter.

Adam Cweiman, ledarskribent på Göteborgs-Posten, framhöll att det var nätets kultur, att man ofta skriver innan man tänker. Och att många nog har ångrat en och annan tweet.

- Men det är bråken som plockas upp av medierna. Något annat efterfrågas inte.  Det gör att nätdebatten blir hårdare och mer konfronterande.

Men har medierna något ansvar för att tonen är så hård på Twitter? undrade Helena Giertta, chefredaktör för Journalisten och moderator för debatten.

Adam Cweiman hade ett svar: impulskontroll.

- En lång, bra diskussion är alltid bättre. Vi borde också bli bredare när vi bestämmer vilka vi släpper in i debatten.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Rolf Krohna fre, 2015-09-25 02:09
Tragiskt no har nog Lotta Grönning mer rätt än hon själv anar. Jag är själv inte del av den svenska journalistkåren längre, och det är lättare att observera på avstånd. Traditionella media har helt enkelt urartat till politiska agitatorer som försöker styra åsikter. Ta något så enkelt som ordet ”flyktingar” som används flitigt om migranter, medan nästan alla vet att det rör sig om bosättare som liksom som Kristina och Karl Oskar från Duvemåla flyttade till USA för att få det bättre, så flyttar folk från Mellanöstern och Afrika av samma anledning. De genuina flyktingarna blir kvar för dom kan inte betala 50,000 till 250,000 till människosmugglarna. Journalister eller debattörer som uttrycker något positivt om SD, Ryssland eller Kina blir bortcensurerade, utfrusna eller hamnar i ”frysboxar”. Det leder i tur till ”tidningsdöden”, och att ett journalist förakt, för att inte säga journalist hat, har utvecklats och de så kallade ”alternativa media” frodas. Rolf Krohna Korrespondent i Kina, correspondents@openmailbox.org
Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies