Gå direkt till textinnehållet

”Vi hade behövt Hrant Dink idag”

Idag är det 15 år sedan den armenisk-turkiske journalisten Hrant Dink mördades på öppen gata i Istanbul.

Samhällsdebattören och författaren Kurdo Baksi lärde känna Hrant Dink som både journalistkollega och tolk åt honom när han medverkade i bland annat Sveriges Riksdag och vid ett samtal på ABF-huset i Stockholm, i december 2006.

– 40 dagar senare mördades han på öppen gata i Istanbul, konstaterar Kurdo Baksi.

Hrant Dink sköts ihjäl utanför sin arbetsplats, den turkisk-armeniska veckotidningen Agos. Så sent som i mars 2021 dömde en turkisk domstol 27 personer, de flesta av dem före detta medlemmar av säkerhetstjänsten i landet eller andra statliga styrkor, för delaktighet i mordet. 

Kurdo Baksi menar att mordet på Dink kan ses som en signal om utvecklingen som skulle komma i Turkiet.

– Turkiet vägrar fortfarande erkänna folkmordet på armenierna, Turkiet vägrar respektera minoriteters rättigheter, och Erdoganregimen har fört Turkiet bakåt i stället för framåt när det gäller yttrandefrihet, säger Baksi.

– Femton år senare har yttrandefriheten i Turkiet aldrig varit så dålig som nu. Vi hade behövt Hrant Dink nu.

Hur var han som journalist?
– Han var en av de bästa journalisterna i Turkiet, en modig grävreporter. Han ville också skapa ett demokratiskt Turkiet, en fredlig, försonande, kärleksfull stat.

Minnesdagen uppmärksammas på olika håll i världen idag. Ikväll arrangeras en digital minnesstund för Hrant Dink, klockan 18. Arrangör är människorättsaktivisten Isa Turan, som också arrangerade ABF-seminariet 2006.

Fler avsnitt
Fler videos