Gå direkt till textinnehållet

”Vi går in i en ny tid”

Maratonsändningar, extrabilagor, en mängd analyser. Svenska medier fortsätter att bevaka USA-valet med stor kraft. ”Jag tror att vi går in i en ny tid och att perspektivet på denna bevakning är åtminstone fyra år framåt”, menar DNs Caspar Opitz.

Dagens Nyheter är ett av de svenska medier som rapporterat mest om och efter det dramatiska valet i USA, bland annat med en extra e-utgåva full av analyser och reportage. Den var planerad även vid en Clinton-seger, berättar redaktionschefen Caspar Opitz.

– Vi hade förstås laddat för det och en rad andra möjliga vägar också. 

Hur ser planeringen framåt ut, hur länge fortsätter ni i detta tempo? Hur länge orkar medarbetarna?
– Jag tror att vi går in i en ny tid och att perspektivet på denna bevakning är åtminstone fyra år framåt. Men på kort sikt fortsätter vi att ha flera team i USA. Många har jobbat stenhårt och börjar bli trötta, men vi avlöser dem efter hand och har tänkt i en andra- och tredje våg.

Annons Annons

Alla stora redaktioner har kraftsamlat rejält den senaste veckan. DN kallade in "väldigt mycket" extraresurser, särskilt med tanke på tidsomställningen.

– Vi har biffat upp nattbemanningen flera dygn i rad och gett ut extra digitala morgonupplagor, det har förstås betytt berg av extra bemanning. Men medarbetarna har varit fantastiska och ställt upp att jobba på obekväma tider de normalt inte skulle ha jobbat, berättar Caspar Opitz.

Fler avsnitt
Fler videos